„A făcut parte din concluziile privind extinderea care au fost convenite în această dimineaţă”, a declarat un diplomat european citat de Reuters.

„Şi cu condiţia clară că reformele stabilite de Comisie şi cele 14 reforme cheie convenite în 2019 trebuie să fie îndeplinite până când vor fi lansate negocierile”, a spus el.

„Este un semnal politic în lumina situaţiei geopolitice actuale”, a mai adăugat diplomatul.

Bosnia, ţară care are 3,5 milioane de locuitori, se va alătura altor state candidate, printre care Albania, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia şi Ucraina, într-un proces de aderare la Uniunea Europeană care se poate întinde pe mulţi ani şi implică negocieri complexe pentru adaptarea legislaţiei locale la cea a Uniunii.

Ursula von der Leyen îndeamnă țările din Balcanii de Vest să își aleagă tabăra

Această veste nu este deloc surprinzătoare, având în vedere că Uniunea Europeană încearcă să consolideze relațiile cu țările din Balcanii de Vest, în contextul agresiunii rusești în Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus, în cadrul summitul Uniunii Europene şi al ţărilor din Balcanii de Vest de la Tirana, Albania, că ţările din Balcanii de Vest trebuie să se decidă dacă vor să fie de partea UE sau doresc să fie de partea Rusiei.

Oficialul european a declarat că războiul din Ucraina se învârte în jurul întrebării ”dacă se impun autocraţiile şi dreptul celui mai puternic sau dacă se impun democraţia şi statul de drept”.

”Această dispută o vedem şi în Balcanii de Vest, Rusia încearcă să influenţeze şi China încearcă să influenţeze. Însă UE este principalul investitor, principalul partener. De aceea, ţările din Balcanii de Vest trebuie să se hotărască cu cine vor să fie, cu democraţia, cu UE, sau vor să o apuce pe un alt drum”, a mai adăugat Ursula von der Leyen, potrivit EFE.

Uniunea Europeană vrea să consolideze relațiile cu Balcanii de Vest

Aceasta a subliniat importanţa menţinerii unor relaţii mai strânse între UE şi cele şase ţări şi teritorii balcanice care încă nu fac parte din blocul comunitar: Albania, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Serbia.

”Este clar că trebuie să lucrăm mai intens cu Balcanii. Ne vedem acum mult mai des ca înainte, ceea ce este un mare progres”, a mai spus Ursula Von der Leyen.