Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat acordarea unui împrumut de 500 de milioane de euro Ucrainei, pentru a ajuta statul să depăşească problemele financiare, a declarat un oficial al Spaniei, ţară care prezidează UE în primul semestru al acestui an.

Decizia acordării creditului a fost luată marţi de Consiliul Uniunii, a afirmat pentru Ria Novosti oficialul spaniol. Împrumutul, cu scadenţa la 15 ani, vizează stabilizarea economiei Ucrainei şi ameliorarea situaţiei finanţelor publice. Ajutorul financiar va fi alocat în două tranşe.

Creditul va completa programul de asistenţa macrofinanciară comunitară de 110 milioane de euro stabilit pentru Ucraina, aprobat de Consiliu în 2002, dar care nu a fost încă iniţiat.

„Comisia Europeană va controla cu regularitate execuţia politicii economice ucrainene, pentru a verifica dacă se conformează obiectivelor ajutoarelor europene”, a spus sursa citată.

Vicepremierul Ucrainei, Sergei Tigipko, a declarat la începutul acestei săptămâni că Kievul vrea să ajungă, în termen de o săptămână, la un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru un pachet financiar de 19 miliarde de dolari, după ce înţelegerea anterioară, de 16 miliarde de dolari, a fost suspendată.

FMI a suspendat anul trecut programul derulat cu Ucraina, după ce fostul preşedinte Viktor Iuşcenko şi-a încălcat angajamentul de a promova austeritatea bugetară.

SURSA: Mediafax