Ambasada SUA din Bagdad a fost ținta unui atac cu rachete vineri, 8 decembrie. Un purtător de cuvânt al ambasadei, citat de Reuters, a spus că nu s-au înregistrat victime.
Se presupune că atacul ar fi fost efectuat de grupări asociate Iranului din Irak, a specificat același purtător de cuvânt.
Niciun grup nu și-a asumat deocamdată responsabilitatea pentru acest incident.
Ambasada unei ţări este considerată teritoriu al acelui stat
Acesta a fost primul atac cu rachete raportat împotriva ambasadei de la momentul în care un grup asociat Iranului a lansat atacuri împotriva forțelor americane în bazele militare din Irak și Siria la mijlocul lunii octombrie.
Reamintim că, potrivit Convenției de la Viena din 18 aprilie 1961, care stipulează relațiile diplomatice dintre țări, ambasada unei ţări este considerată teritoriu al acelei ţări, în ciuda situării ei în străinătate. Mai exact, în cadrul acestei convenții se specifică faptul că deși ambasadele și consulatele sunt situate în altă țară, ele sunt considerate legal teritoriu al țării pe care o reprezintă.
Premierul irakian cere urmărirea celor responsabili
Premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a emis un ordin pentru agențiile de securitate de a-i urmări pe cei responsabili. El i-a descris drept „grupuri indisciplinate, fără respect pentru lege, care nu reprezintă în niciun fel voința poporului irakian”, conform unei declarații din biroul său.
Explozii au fost auzite în apropierea ambasadei SUA, în centrul capitalei irakiene. S-a întâmplat vineri dimineață, în jurul orei 04:00. Înregistrările video de pe rețelele de socializare de la fața locului au arătat activarea sirenelor. Acestea îndemnau oamenii să se adăpostească.
„Îndemnăm din nou guvernul irakian, cum am făcut-o în repetate rânduri, să facă tot ce îi stă în putere pentru a proteja personalul şi instalaţiile diplomatice şi ale coaliţiei partenere. Reiterăm că ne rezervăm dreptul la autoapărare şi la protejarea personalului nostru peste tot în lume”, a transmis Ambasada SUA în Irak.
Statele Unite au aproximativ 2.500 de soldați în Irak
Pe lângă personalul diplomatic din Irak, Statele Unite au aproximativ 2.500 de soldați în această țară. Ei sunt încorporați într-o misiune ce vizează consilierea și asistarea forțelor locale. Scopul este acela de a împiedica o posibilă renaștere a Statului Islamic.
Purtătorul de cuvânt a declarat că își reiterează rezervarea dreptului la autoapărare și la protejarea personalului lor oriunde în lume.