SUA au anunţat luni noi sancţiuni pentru a împiedica Iranul să-şi vândă petrolul şi vizează de această dată companiile care îl transportă, în contextul eşecului discuţiilor de luni de zile dintre cele două ţări, notează AFP.
Mai multe companii, vizate de sancțiunile SUA
„Statele Unite desemnează şase entităţi care facilitează tranzacţiile ilicite legate de petrolul iranian, precum şi de produsele petroliere şi petrochimice, principale surse de venit pentru guvernul iranian”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un comunicat.
Departamentul de Stat al SUA vizează astfel companiile Pioneer Ship Management şi Golden Warrior Shipping – şi nava sa, Glory Harvest – pentru că au participat la transportul şi gestionarea logistică a petrolului iranian.
Departamentul Trezoreriei a raportat sancţiuni economice împotriva altor patru companii, „utilizate de Iranian Gulf Petrochemical Industry Commercial (PGPICC), unul dintre cei mai mari brokeri în domeniul petrochimiei ai ţării, pentru a facilita vânzarea a zeci de milioane de dolari de petrol şi petrochimice produse de Iran în Asia de Est”, potrivit unui comunicat separat.
„PGPICC este o filială a conglomeratului petrochimic iranian Persian Gulf Petrochemical Industry (PGPIC), care reprezintă jumătate din totalul exporturilor petrochimice ale Iranului”, şi face deja obiectul unor sancţiuni impuse de Washington, a precizat comunicatul.
Cele patru companii vizate de Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) din cadrul Departamentului Trezoreriei sunt Blue Cactus Heavy Equipment and Machinery Spare Parts Trading, Farwell Canyon HK Limited, Shekufei International Trading şi PZNFR Trading Limited.
SUA vor continua sancțiunile până la revenirea Iranului la acordul nuclear
Antony Blinken a subliniat că „Statele Unite au încercat să urmeze calea diplomaţiei pentru a obţine o revenire reciprocă la implementarea deplină a Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA)”, adică acordul internaţional din 2015 prevăzând limitarea activităţilor nucleare iraniene în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale.
„Până când Iranul este gata să revină la implementarea completă a JCPOA, vom continua să folosim sancţiunile pentru a viza exporturile de petrol, produse petroliere şi petrochimice provenind din Iran”, a avertizat el.
La începutul anului 2021, preşedintele Joe Biden a pariat pe negocieri rapide pentru a resuscita acordul din 2015 privind activităţile nucleare iraniane, din care s-a retras predecesorul său republican Donald Trump. Tratativele nu au dus la niciun rezultat, iar tensiunile bilaterale s-au dublat în intensitate, mai scrie AFP.