Statele Unite au devenit focarul cu cele mai multe cazuri de COVID-19 din lume, iar Administraţia de la Washington caută soluţii pentru screening-ul cât mai extins al persoanelor vulnerabile de infectare cu noul coronavirus. Pe lângă achiziţia masivă de echipamente medicale şi ventilatoare mecanice pentru secţiile de terapie intensivă, populaţia este testată masiv.
Până acum, în Statele Unite s-au înregistrat aproape 645.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 28.500 de decese, fiind efectuat la nivel naţional aproape 3,3 milioane de teste. Deşi totalul cazurilor este în scădere, mortalitatea rămâne încă la un nivel extrem de ridicat.
Statele cu cei mai mulți pacienţi pozitivi sunt New York – cu peste 213.700 cazuri – New Jersey și Massachusetts. Președintele Donald Trump a anunțat că sunt în derulare la acest moment peste 35 de studii clinice pentru posibile tratamente pentru COVID-19.
De asemenea, laboratoarele Abbott au pus la punct un test capabil să detecteze prezența anticorpilor, care luptă cu virusul. Compania estimează că va putea produce aproape un milion de teste săptămânal, cu o capacitate de procesare de 100-200 de teste pe oră.
În total, Abbott intenţionează să fabrice 4 milioane de teste în luna aprilie şi 20 de milioane până în luna iunie, după cum scrie Business Insider.
Guvernatorii statelor din America cele mai afectate de epidemia cu noul coronavirus speră ca prin aceste teste cu anticorpi să poată estima procentual momentul şi nivelul măsurilor graduale de a ridica restricţiile sociale şi economice impuse comunităţii, ca soluție de ieșire din criză, fără riscul reapariţiei unor focare de COVID-19. Formula cea mai bună luată în calcul este cea a unei reveniri regionale, în etape.
Predictibilitate pentru imunitate extinsă
Acest tip de test identifică în sângele uman anticorpi care luptă cu virusul, în cazul persoanelor care au fost infectate, dar simptomele au fost ușoare sau inexistente. Acest lucru nu este posibil de realizat cu ajutorul testelor care pot depista doar infecţiile active şi care se fac în prezent în majoritatea ţărilor afectate de pandemie. Odată stabit care oameni sunt imuni la virus, aceștia își pot relua activitățile și astfel criza economică de va diminua.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, doar 14% dintre cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus sunt grave și numai 5% ajung să fie critice. Cei mai mulți bolnavi dezvoltă simptome ușoare și se vindecă după aproximativ o săptămână.
Marea majoritate a testelor „rapide” adoptate în lume utilizează tehnica imunochromatografiei, detectând anticorpi produși de organism în prezența virusului. În acest caz, persoanele care au fost deja infectate, dar nu au virusul activ, vor avea în continuare un rezultat pozitiv.
La rândul său, această nouă soluție realizează analize la nivel molecular. Prin probe de salivă și mucus, testul este capabil să cartografieze ARN-ul virusului la pacient, oferind un rezultat mai exact. Testul nu trebuie neapărat făcut în laborator și oferă rezultatul în doar 15 minute.
Specialiştii sunt optimşti şi spun că testele pentru anticorpi sunt soluţia optimă pentru estimarea gradului de imunitate a organismului şi ar putea fi folosite la scară mondială, atât pentru ridicarea în siguranţă a restricţiilor de izolare la domiciliu, dar şi pentru securitatea medicală a cadrelor sanitare aflate în prima linie a luptei cu COVID-19.
Astfel, testele ar putea ajuta autorităţile din lumea întreagă să aibă o predictibilitate eficientă pentru ridicarea măsurilor de carantină şi izolare la domiciliu a populaţiei, în funcţie şi de prevalenţa cazurilor de îmbolnăvire în comunităţi. Deja Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din SUA au început un studiu în oraşele în care s-au înregistrat focarele cele mai active ale epidemiei.
Acest tip de test serologic examinează sângele unei persoane pentru a identifica anticorpi specifici şi a vedea astfel dacă persoana a avut contact cu noul coronavirus, chiar fără să ştie acest lucru, aşa cum se întâmplă frecvent. Când sistemul imunitar întâlneşte un virus, acesta îi păstrează amintirea sub formă de anticorpi, deseori pe viaţă.