În urmă cu douăzeci de ani, lumea și-a ținut respirația timp de o lună, în timp ce o bătălie juridică se desfăşura cu privire la numărarea voturilor la alegerile prezidențiale americane din Florida. În cele din urmă, republicanul George W. Bush a câștigat, după o controversată hotărâre a Curții Supreme, notează Folha.
Chiar și atunci, s-au pus multe întrebări referitor la calitățile bizantine ale procesului electoral american, în care câștigătorul nu are nevoie de cel mai mare număr de voturi populare, așa cum s-a întâmplat cu Donald Trump în 2016.
Ca şi cum aceste particularități nu ar fi suficiente, actualul președinte a decis să pună sub semnul întrebării voturile anticipate la scrutinul de pe 3 noiembrie.
În repetate rânduri, acesta a sugerat că nu va face o tranziție dacă va pierde alegerile, deoarece acest lucru s-ar putea întâmpla doar prin frauda care să-l favorizeze pe democratul Joe Biden.
Teza este absurdă și, chiar dacă este tensionat, aparatul instituțional american pare suficient de puternic pentru a stopa o astfel de lovitură de stat. Cu toate acestea, ideea pluteşte în aer și a contaminat și membri mai raționali ai administrației sale, precum vicepreședintele Mike Pence.
Cum se abordează problema?
Într-o dezbatere cu Kamala Harris, vicepreşedinta lui Biden, republicanul a fost mai puțin asertiv, dar a folosit subterfugii pentru a aborda problema.
Pentru a-l stânjeni şi mai mult pe alegătorul american, există semne neliniştitoare și de partea democrată.
Biden și Kamala fac campanie împotriva nominalizării făcute de Trump, Amy Coney Barrett, la Curtea Supremă pentru locul lăsat vacant de Ruth Bader Ginsburg, care a decedat luna trecută. Dacă va fi materializată, nominalizarea va crea o majoritate de 6 voturi conservatoare în rândul celor 9 membri ai Curţii.
Democrații susțin că alegerile sunt deja în curs și că, din acest motiv, doar următorul președinte ar avea un mandat popular pentru a face o astfel de nominalizare.
Biden și Kamala au ajuns să fie acuzați de republicani că doresc să imite ceea ce a făcut Hugo Chávez în Venezuela și ceea ce a făcut deja Jair Bolsonaro aici: creșterea numărului de judecători pentru a modifica echilibrul puterii în cadrul Curţii. În acest caz, în favoarea magistraților aliniați cu democrații.
Ambii candidați, când au fost chestionați nu au negat ipoteza cazuistică. Biden a mers mai departe, spunând că își va exprima opinia cu privire la această problemă doar după alegeri, ceea ce constituie o necuviinţă autoritară faţă de electorat.
Timp de decenii, SUA au fost farul democrațiilor occidentale. Comportamentul candidaților săi spune multe despre starea reglării unui astfel de fascicul de lumină.