Statele Unite i-au cerut Chinei să renunțe la o activitate tradițională, dar care are legătură directă cu declanșarea acestei crize mondiale. De asemenea, SUA cer și inspecții internaționale în laboratoarele chinezilor, ținta principală fiind Institutul de Virusologie din Wuham.
Statele Unite ale Americii au solicitat Chinei să închidă definitiv pieţele de animale vii, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo, menţionând legăturile dintre acestea şi bolile zoonotice.
Noul coronavirus ar fi apărut într-o piaţă din Wuhan (centrul Chinei) la sfârşitul anului trecut. De atunci s-a răspândit în lumea întreagă, infectând 2,6 milioane de persoane la nivel mondial, dintre care 180.000 au decedat, potrivit calculelor Reuters.
„Dată fiind legătura strânsă între animalele sălbatice ilegal vândute în aceste pieţe şi bolile zoonotice, SUA solicită Republicii Populare Chineze să închidă definitiv aceste pieţe de animale sălbatice şi toate pieţele care vând animale sălbatice ilegale”, a declarat Pompeo într-un comunicat dat publicităţii târziu miercuri seara.
Anchetă internațională pentru laboratoarele chineze
În acelaşi timp, Mike Pompeo şi-a exprimat îngrijorarea faţă de securitatea mai multor laboratoare chineze, sugerând efectuarea unor inspecţii internaţionale în cadrul acestor facilităţi, potrivit publicaţiei franceze Le Figaro, care citează AFP.
Administraţia preşedintelui Donald Trump a evocat săptămâna trecută o „anchetă” pentru cercetarea tezei potrivit căreia un coronavirus natural studiat la Institutul de Virusologie din Wuhan, China, a contaminat accidental un angajat al laboratorului înainte de a se propaga în acest oraş, considerat ca locul de unde a pornit pandemia actuală.
Această posibilitate, menţionată pentru prima oară în articolele de presă, a fost respinsă de laboratorul din Wuhan şi nu se bazează pentru moment pe nimic tangibil. Dar ea a găsit un ecou considerabil în declaraţiile americane, notează Le Figaro.
„Trebuie să se ţină cont de faptul că aceste laboratoare sunt deschise încă în China. Astfel de laboratoare, unde există agenţi patogeni complecşi, care fac obiectul unor cercetări, se află nu doar la Institutul de Virusologie din Wuhan, există multe laboratoare de acest gen în China”, a declarat miercuri Mike Pompeo. „Este important ca aceste materiale să fie manipulate într-un mod sigur, în deplină siguranţă, pentru a evita orice propagare accidentală”, a subliniat el.
„Trebuie să ne asigurăm că guvernul chinez manipulează aceste materiale în mod corespunzător nu doar la Institutul de Virusologie din Wuhan, ci oriunde altundeva”, a afirmat Pompeo, comparând această situaţie cu cea din domeniul nuclear, care prevede că „lumea inspectează siturile pentru a asigura o bună gestionare”.
„Este întotdeauna mai uşor să ştii dacă aceste laboratoare respectă reglementările şi manipulează corect şi în deplină siguranţă aceste materiale şi dacă lumea poate avea acces la situri şi dacă ei împărtăşesc informaţiile în mod deschis şi transparent”, a insistat Secretarul de Stat al Statelor Unite, citat de Le Figaro. Cu toate acestea, el nu a spus cine ar trebui să efectueze aceste inspecţii internaţionale, relevă ziarul menţionat.
„Încă nu avem un eşantion al virusului, iar lumea încă nu a avut acces la acest sit sau la alte locuri din Wuhan, unde şi-ar putea avea originea virusul”, a spus el. Majoritatea oamenilor de ştiinţă consideră că noul coronavirus a fost transmis probabil oamenilor de la un animal. O piaţă din Wuhan este incriminată pentru că ar fi vândut animale sălbatice vii. Dar prezenţa acestui Institut de Virusologie la Wuhan alimentează speculaţiile cu privire la o scăpare a virusului din această unitate sensibilă, mai notează Le Figaro.