Acest mesaj, transmis în cadrul unei conferinţe la Istanbul, contrastează cu poziţia anterioară a administraţiei, conform căreia înarmarea rebelilor sirieni ar putea afunda şi mai mult ţara în războiul civil şi creşte riscul uciderii oamenilor nevinovaţi, remarcă Financial Times. Oficialii americani au specificat că nu există nicio perspectivă ca Washingtonul să le furnizeze arme rebelilor, din cauza embargoului ONU privind furnizarea de arme în Siria. Ţări precum Marea Britanie şi Turcia exclud, de asemenea, înarmarea opoziţiei. Dar toate cele trei state au dat semnale că ar putea sprijini eforturile Qatarului şi Arabiei Saudite de a oferi arme rebelilor sirieni.
Într-o zi în care zeci de oameni au fost ucişi de forţele guvernamentale în Siria, Hillary Clinton, secretarul american de stat a declarat că preşedintele Assad se înşeală dacă el crede că va putea suprima în întregime opoziţia.
Cu o zi în urmă, ministrul saudit al Afacerilor Externe, Prinţul Saud al-Faisal, a reafirmat sprijinul regatului pentru înarmarea rebelilor. "Noi sprijinim înarmarea naţionaliştilor", a spus el. La rândul său, şi prim-ministrul Turciei şi-a exprimat sprijinul pentru efortul militar al rebelilor sirieni. El a spus că în situaţia în care Consiliul de Securitate al ONU se abţine de la preluarea responsabilităţii, "comunitatea internaţională nu va avea altă alternativă decât să accepte dreptul sirienilor la auto-apărare".