„Dacă Turcia va achiziţiona sistemele S-400, vor exista consecinţe grave în ceea ce priveşte relaţiile noastre, relaţiile noastre militare”, a spus Summers, răspunzând într-o conferinţă de presă unei întrebări referitoarea la intenţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a cumpăra sistemul antirachetă produs în Rusia. El a adăugat că Turcia nu va mai putea avea acces la avioanelor americane de luptă multirol F-35 şi la bateriile Patriot.
Comanda pentru bateriile S-400, pe care Turcia a adresat-o Rusiei şi care urmează să fie livrată în vară, reprezintă unul din din principalele puncte de dezacord dintre Ankara şi Washington.
Statele Unite îndeamnă Turcia să renunţe la achiziţionarea sistemului antirachetă S-400, evidenţiind faptul că acesta este incompatibil cu echipamentele militare utilizate de membrii NATO, din care cele două ţări fac parte.
În plus, SUA consideră că achiziţionarea de către Turcia a bateriilor S-400 ar putea ameninţa secretele de fabricare ale avionului militar multirol de ultimă generaţie F-35, despre care se consideră că poate scăpa sistemelor ruseşti antirachetă.
Washington a aprobat în decembrie vânzarea către Turcia a sistemului său antirachetă Patriot, decizie ce a vizat descurajarea autorităţilor de la Ankara de a cumpăra sistemul rival rus. Miercuri însă preşedintele turc a exclus din nou posibilitatea reconsiderării achiziţiei sistemului produs de Rusia.
„În ceea ce priveşte S-400, afacerea s-a încheiat, nu se mai poate pune problema să dăm înapoi (…) şi poate că după S-400 vom trece la S-500”, a declarat Erdogan într-un interviu acordat canalului televizat turc Kanal 24.
Marţi, comandantul suprem al forţelor aliate din Europa, generalul american Curtis Scaparrotti, a estimat că dacă Turcia va cumpăra S-400, „nu vor mai putea permite ca F-35 să zboare (… ) cu un sistem antirachetă rus”.
Washington a livrat Turciei în iunie 2018 primele avioane F-35, care însă rămân în SUA în perioada de pregătire a piloţilor turci, proces ce poate dura unu până la doi ani, potrivit Pentagonului.