Problema Insulei Taiwan poate escalada într-un război în toată regula, după ce marina SUA a trimis prima navă de război prin Strâmtoarea Taiwan după alegerile din insulă.
O navă a Marinei SUA a traversat Strâmtoarea Taiwan
Miercuri, o navă de război americană a efectuat o traversare a Strâmtorii Taiwan. Evenimentul survine alegerilor recente prezidențiale și parlamentare de pe insulă. Acest demers a generat nemulțumire în rândul autorităților de la Beijing, conform informațiilor transmise joi de Reuters.
Conform comunicatului emis de Marina Statelor Unite, distrugătorul USS John Finn a navigat printr-un coridor al Strâmtorii Taiwan. Acesta este situat „dincolo de limitele apelor teritoriale ale oricărui stat de coastă”.
„Tranzitul navei John Finn prin Strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite de a susţine libertatea de navigaţie pentru toate naţiunile ca principiu”, a spus marina americană în declaraţia sa.
„Niciun membru al comunităţii internaţionale nu ar trebui să fie intimidat sau constrâns să renunţe la drepturile şi libertăţile sale”.
Forțele armate chineze au afirmat că misiunea navei americane a fost percepută ca având o conotație provocatoare, cu intenția de a atrage atenția. Acestea au declarat că au monitorizat și au emis avertismente navei în cauză.
„Recent, armata americană a desfăşurat în mod frecvent acte provocatoare pentru a submina cu rea intenţie pacea şi stabilitatea regionale”, a declarat, într-un comunicat, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare.
Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat că nava a traversat strâmtoarea, deplasându-se în direcția sud. Și a adăugat că a monitorizat evenimentul, considerând situația ca fiind „normală”.
Aceasta reprezintă cea mai recentă trecere anunțată a unei nave de război americane prin strâmtoare. Ea a fost precedată de un eveniment similar la începutul lunii noiembrie, când o fregată canadiană a însoțit o navă de război a Marinei SUA.
China transmite că Taiwan nu va putea deveni independent
Taiwan nu se va putea bucura de independenţă, în ciuda rezultatului recent al alegerilor prezidenţiale.
Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a emis o avertisment, acum câteva zile, cu privire la orice mişcare în direcţia independenţei Taiwanului.
Orice astfel de măsură va fi imediat „sever pedepsită”, spune el. Declaraţia a venit în urma alegerilor din Taiwan, în care a fost ales preşedinte candidatul pro-suveranitate Lai Ching-te.
Reamintim că această insulă autonomă este revendicată de China. Totuşi, alegătorii au respins avertismentele venite din partea Beijingului, oferind o victorie categorică candidatului Lai Ching-te.
Politicianul este caracterizat de Partidul Comunist Chinez drept un separatist periculos.
Beijingul, care nu a abandonat niciodată opțiunea folosirii forței pentru a integra Taiwanul sub administrația sa, a reacționat la succesul lui Lai Ching-te.