Cel mai bun indicator al capacităţii de a ieşi din criza creditelor este deficitul primar al unui stat, care exclude plăţile de dobânzi aferente datoriei. În 2009, deficitul primar structural al Statelor Unite este de 7,3 la sută din PIB, în timp ce în Marea Britanie, el se ridică la 6,8 la sută din PIB. Pare incredibil, dar este mai mare decât cei 6 la sută ai Greciei, scria ieri ziarul elveţian Le Temps.
În aceeaşi zi, Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, a comentat afirmaţiile apărute în Le Temps, arătând faptul că, deşi acum datoria publică americană este mai mare decât cea a Greciei, pe termen lung însă, trendul este în favoarea SUA: datoria acesteia va scădea, în timp ce a Greciei va creşte.
Datoria SUA este atât de mare încât cheltuielile publice trebuie neapărat să scadă. Unii vor spune că este dictatul pieţelor, dar SUA nu se vor putea sustrage celei mai elementare aritmetici. Nici Franţa, care din 1974 nu a avut niciun buget echilibrat. Peste cinci ani nu va mai fi nicio ţară cu rating AAA, potrivit unui studiu al economistului şef de la Citigroup, Willem Buiter, prezentat marţi cu ocazia conferinţei Băncii Naţionale a Elveţiei şi a FMI, de la Zurich.
Potrivit lui Willem Buiter, Statele Unite trebuie neapărat să prezinte un program permanent de reducere bugetară de 7,3 la sută ca să iasă din această situaţie, fie prin creşterea impozitelor, fie prin scăderea cheltuielilor publice.
Tabăra optimiştilor afirmă că, în general, deficitele publice ridicate nu sunt ceva nou şi că după ce au atins niveluri extrem de ridicate după al doilea război mondial, îmbunătăţirea lor a fost considerabilă. Într-adevăr, deficitul american a scăzut de la 121 la sută din PIB la 32 la sută, în 1974.
Mai mult, Krugman prezintă un grafic în care pune faţă în faţă deficitul bugetar al celor două state, grafic din care reiese faptul că deficitul SUA va scădea substanţial în următorii ani.
Acesta adaugă faptul că Statele Unite sunt în stare să realizeze o revenire economică în perioada imediat următoare, în timp ce Grecia, din cauza gradului mare de îndatorare, nu va putea.