Statele Unite ale Americii au avut o prima reacție după atacurile din Israel prin vocea secretarului american al apărării, Lloyd Austin.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a reiterat sâmbătă angajamentul SUA de a susţine Israelul în urma atacului masiv lansat asupra sa de mişcarea palestiniană islamistă Hamas, relatează AFP şi dpa. Oficialul american a notat că armata SUA se va asigura că Israelul are tot ce îi trebuie pentru a se apăra.
„În zilele următoare Departamentul Apărării se va preocupa să asigure că Israelul dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra şi a-i proteja pe civili de violenţă şi terorism”, a scris Austin într-un comunicat.
Acesta a menţionat că urmăreşte îndeaproape evoluţiile şi că angajamentul american „faţă de dreptul Israelului de a se apăra rămâne de neclintit”, denunţând în acelaşi timp „atacurile abjecte asupra civililor”.
Războiul dintre Israel şi Hamas: Cel puţin 40 de morţi în Israel
Cel puţin 40 de oameni au fost ucişi sâmbătă în Israel de la începutul ofensivei grupării Hamas, care a lansat rachete şi a infiltrat militanţi înarmaţi în localităţi israeliene, au indicat serviciile de salvare Magen David Adom, citate de AFP, EFE, dpa şi TPS.
În acelaşi timp, potrivit Ministerului israelian al Sănătăţii, 779 de persoane rănite au fost internate în spitale israeliene.
Pe de altă parte, cel puţin nouă persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, după ce Israelul a răspuns la atacul Hamas cu lovituri aeriene asupra teritoriului controlat de mişcarea islamistă, au constatat jurnalişti AFP.
Totodată, cel puţin 50 de persoane sunt ţinute ostatice de militanţi palestinieni care au pătruns în Israel, au afirmat surse palestiniene citate de EFE.
Ce este gruparea palestiniană Hamas?
Hamas, sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică, a fost înfiinţată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Este susţinută de Iranul şiit şi împărtăşeşte ideologia islamistă a Frăţiei Musulmane, care a fost înfiinţată în Egipt în anii 1920.
– Hamas conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).
Preluarea controlului asupra Fâşiei Gaza de către Hamas a urmat victoriei sale în alegerile parlamentare palestiniene din 2006 – ultima dată când acestea au avut loc. Hamas l-a acuzat pe Abbas că a conspirat împotriva sa. Abbas a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o lovitură de stat.
De atunci, au avut loc numeroase runde de conflicte cu Israelul, implicând adesea atacuri cu rachete ale Hamas din Gaza în Israel şi atacuri aeriene şi bombardamente israeliene asupra Gaza.
– Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990.
– Hamas are o aripă armată numită Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, care a trimis în Israel oameni înarmaţi şi atentatori sinucigaşi cu bombe. Hamas îşi caracterizează activităţile armate drept rezistenţă împotriva ocupaţiei israeliene.
Carta sa fondatoare din 1988 cerea distrugerea Israelului, deşi liderii Hamas au oferit uneori un armistiţiu pe termen lung, sau Hudna în arabă, cu Israelul în schimbul unui stat palestinian viabil pe toate teritoriile palestiniene ocupate de Israel în războiul din 1967. Israelul consideră acest lucru ca fiind un şiretlic.