Statele Unite „revin” în dosarul israeliano-palestinian

O politică a pașilor mici. Misiunea din Orientul Mijlociu a secretarului de stat american Antony Blinken, așa cum a explicat-o președintele Joe Biden, nu menționează crearea unui stat palestinian, deși acesta rămâne un obiectiv pe termen lung al Casei Albe, potrivit lesechos.fr

Această foaie de parcurs are patru puncte: „Angajamentul nostru absolut față de securitatea Israelului”; „Reconstruirea legăturilor și sprijinirea poporului palestinian și a conducerii acestuia, după ani de neglijare”; „Asigurări că asistența internațională ajunge în Gaza într-un mod care să aducă beneficii populației locale și nu Hamas”; „Reducerea riscului unor noi conflicte în lunile următoare”.

Obiectivul principal al turneului lui Antony Blinken este de a relua legăturile cu diferiții interlocutori din regiune, care până atunci nu reprezentaseră o prioritate pentru noua administrație americană. Dar intenția a fost depășită de realitate, și anume de războiul izbucnit între armata israeliană și Hamas care controlează Fâșia Gaza, încheiat joi, după 11 zile de lupte, 261 de morți și 50.000 de palestinieni strămutați.

Încetarea focului a fost obținută fără condiții, ceea ce este destul de rar. „De fapt, este mai mult un armistițiu”, notează David Khalfa, cercetător asociat la Centrul pentru Comunicații pentru Pace din New York. Cu toate acestea, americanii și egiptenii vor să realizeze un acord de încetare a focului de durată. Scopul este de a legitima din nou Autoritatea Palestiniană, care să devină intermediar între Israel și Hamas. Astfel, finanțarea infrastructurii civile din Fâșia Gaza ar trece prin Autoritatea Palestiniană, iar Qatarul nu va mai acorda milioane de dolari direct Hamasului, ceea ce va duce la evitarea utilizării fondurilor civile în scopuri militare de către Hamas.

 Netanyahu, responsabil

Hamas și Jihadul Islamic Palestinian și-au consolidat semnificativ  arsenalele militare de la războiul din 2014 încoace. În 11 zile, au lansat aproape 4.500 de rachete, același număr ca în cele 50 de zile de război din 2014. Pentru Amos Yadlin, un general israelian în rezervă care a fost șeful serviciilor de informații militare al Tsahal, parțial responsabil de această situație este premierul Benjamin Netanyahu. Acesta din urmă „a fost foarte dur cu președintele Autorității Palestiniene și a ajutat Hamas să devină un mini-stat în Fâșia Gaza, permițând finanțarea acestuia de către Qatar”.

Ca de obicei, ambele părți au revendicat victoria. Potrivit lui Amos Yadlin, „este prea devreme să stabilim cine este adevăratul câștigător. Dar când lupți împotriva unei organizații teroriste, câștigi dacă ți-ai atins scopul. Distrugerea Hamas, așa cum cere extrema dreaptă israeliană, nu a fost obiectivul armatei, deoarece controlul asupra a 2 milioane de palestinieni nu ar fi o victorie”.

 Palestinieni moderați

În opinia generalului, „Israelul trebuie să reia negocierile” cu palestinienii moderați, așa cum făcuse fostul prim-ministru, Ehud Olmert. Mulți ofițeri, activi sau pensionari, care știu că „soluția conflictului nu este militară”, împărtășesc această convingere. Acesta este cazul lui Benny Gantz, fost ministru al apărării și fost premier.

În prima zi a încetării focului, el a declarat: „A sosit timpul acțiunii politice. Acum trebuie să lucrăm pentru a consolida poziția moderaților. O victorie militară nu trebuie să devină un eșec politic și diplomatic. Oamenii din Gaza au și ei dreptul la liniște.”

Sursă foto: Dreamstime