Imaginea Statelor Unite în lume s-a îmbunătăţit net după alegerea preşedintelui Barack Obama, mai ales în Franţa, potrivit unui studiu publicat în SUA şi citat de Mediafax.

Realizat în 25 de ţări de institutul american de sondare a opiniei publice Pew Research Center, studiul arată că percepţia Statelor Unite în lume este de acum la fel de „pozitivă” ca la începutul anilor 2000, adică înaintea mandatului lui George W. Bush.

Această tendinţă, datorată popularităţii lui Obama, este pronunţată în special în ţările europene, unde a fost realizat studiul (Marea Britanie, Franţa, Germania şi Spania). În Franţa, 75% dintre cetăţeni au o percepţie pozitivă faţă de Statele Unite în 2009. Germania este ţara europeană care şi-a schimbat cel mai mult impresia faţă de SUA, de la 31 la sută din opiniile favorabile în 2008 la 64 la sută în prezent.

Deşi în mod modest, imaginea Statelor Unite se îmbunătăţeşte parţial şi în lumea musulmană. Dar dacă Egiptul, Iordania şi Libanul se arată puţin mai încrezătoare faţă de politica Statelor Unite, „animozitatea rămâne puternică în Turcia, în teritoriile palestiniene şi în Pakistan”, precizează studiul.

Israelul este singura ţară unde încrederea faţă de Statele Unite se diminuează, consecinţă, potrivit autorilor studiului, a discursului preşedintelui american la Cairo, la 4 iunie 2009, în cursul căruia Barack Obama a cerut statului evreu să stopeze colonizarea în Cisiordania.

Studiul a fost realizat în perioada 18 mai – 16 iunie pe un eşantion de 27.000 de persoane intervievate în 24 de ţări şi teritoriile palestiniene.

SURSA: Mediafax