Avioane cargou americane au livrat arme şi alte provizii unei brigăzi a armatei Statelor Unite în Afganistan de la o bază aeriană din România la Marea Neagră timp de aproape trei luni, iar oficiali militari americani evaluează marele rol pe care l-ar putea juca baza de la Mihail Kogălniceanu pentru restul războiului din Afganistan, potrivit unui articol publicat de săptămânalul armatei americane Stars and Stripes, în ediţia electronică www.stripes.com.
Potenţialul bazei de a servi ca nod de transport logistic pentru alte operaţiuni viitoare este de asemenea examinat, au declarat oficiali militari americani.
‘Zona în general acolo în România are căi rutiere, aeriene şi capacităţi maritime, aşa că este foarte favorabilă’, consideră locotenent-colonelul Greg Derner, un ofiţer de logistică la sediul Comandamentului european al Statelor Unite din Stuttgart /Germania/.
Pentru Statele Unite, transportul de echipamente către şi dinspre Afganistan a fost de mult timp o luptă. Tranzitul pe teren prin Pakistan s-a dovedit riscant, cu multe convoaie atacate de talibani în zonele tribale de-a lungul frontierei. Tulburările politice din Kârgâzstan au perturbat zborurile din SUA ce operau pentru un timp la baza aeriană Manas, iar Rusia are restricţii asupra a ceea ce se poate deplasa prin teritoriul ei.
În timp ce baza din România nu ar elimina toate provocările de a transporta echipamente şi provizii în Afganistan, organizând mai multe misiuni de transport din România ar slăbi o parte din presiunile existente, a considerat Derner.
Evaluarea potenţialului bazei ca un nod ‘multimodal’ este de aşteptat sa dureze mai multe luni şi examinarea va include trei comandamente americane: Comandamentul Central, Comandamentul de Transport şi EUCOM, a mai spus Derner.
Începând din luna mai, militari din cadrul Contingency Response Wings cu sediul în Statele Unite au operat la Mihail Kogălniceanu, testând capacitatea aerodromului. În prezent, aproximativ 70 de aviatori îşi încheie faza finală a operaţiunii – livrând 1.000 de tone de echipamente Brigăzii 172 de infanterie recent desfăşurate în afara bazei americane Grafenwöhr din Germania.
Unul din motivele ce fac aerodromul atât de atrăgător este vecinătatea lui de portul Constanţa de la Marea Neagră, o legătură logistică cheie ce deschide accesul la alte rute de tranzit. Un alt avantaj este faptul că România, membră a NATO, ar permite echipamentelor să circule înspre şi dinspre Afganistan, a mai remarcat Derner, precizând că nu toate ţările permit traficul în ambele sensuri.
SURSA: Agerpres