Preşedintele Donald Trump a decis să numească un nou ambasador în Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, pentru prima oară în peste zece ani. Ce a dus la această decizie neaşteptată?
Statele Unite au numit luni primul lor ambasador în Belarus după peste zece ani, a anunţat Casa Albă, o tentativă de apropiere de acest aliat apropiat al Moscovei, notează AFP. Preşedintele Donald Trump a făcut apel la diplomata Julie Fisher, însărcinată cu Afacerile Europene la Departamentul de Stat şi care a lucrat la ambasada de la Moscova, a informat executivul american într-un comunicat.
Numirea lui Julie Fisher va trebui confirmată de Senat, care şi-a suspendat şedinţele în plen până la 4 mai din cauza pandemiei de COVID-19, dar se reuneşte la trei zile în scurte şedinţe „pro forma”, la care sunt prezenţi doar câţiva senatori.
De ce s-au răcit relaţiile dintre Belarus şi Statele Unite?
În 2008, Aleksandr Lukaşenko, preşedintele acestei ţări cu 8 milioane de locuitori, l-a concediat pe ambasadorul american în post pentru a protesta faţă de sancţiunile impuse contra lui de administraţia Bush. Aceste sancţiuni au venit ca represalii împotriva unor alegeri considerate necorespunzătoare legii şi represiunii manifestanţilor.
În semn de încălzire a relaţiilor, secretarul de stat Mike Pompeo s-a întâlnit cu Lukaşenko în februarie la Minsk, prima vizită a unui diplomat american de rang înalt din 1994.
Subliniind că Statele Unite nu încearcă să îndepărteze Belarus de Moscova, Mike Pompeo a declarat că SUA doresc să ajute această ţară, frecvent descrisă ca ultima dictatură europeană, să fie „suverană”, scrie Agerpres.