Casa Albă a declarat că este încrezătoare că autoritățile vor putea elimina virusul din Statele Unite prin accelerarea trimiterii de vaccinuri și prin intermediul tratamentelor pentru a combate răspândirea virusului.
Variola maimuţei („monkeypox”) poate fi „eliminată” din Statele Unite printr-un număr cât mai mare posibil de teste de depistare şi vaccinuri disponibile, dă asigurări Casa Albă, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat această boală ca fiind o pandemie, relatează AFP.
Variola maimuței poate fi eliminată rapid în SUA
„Planul este să eliminăm virusul în Statele Unite. Putem face acest lucru”, a subliniat la emisiunea ”Face The Nation”, la CBS News, coordonatorul luptei împotriva pandemiei covid-19 la Casa Albă Ashish Jha.
„Am acţionat rapid”, a dat el asigurări, răspunzând unor critici cu privire la o reacţie tardivă a autorităţilor sanitare după înregistrarea primelor cazuri, în mai, în urma răspândirii virusului în mare parte în rândul bărbaţilor.
Potrivit unei evaluări a Centrelor de Prevenţie şi Luptă împotriva Bolilor (CDC), la 22 iulie se înregistrau 2.890 de cazuri. Variola maimuţei se caracterizează prin febră, erupţii cutanate şi se vindecă în general în mod spontan, însă boala poate cauza dureri puternice.
Distribuirea vaccinurilor va începe în perioada următoare
Oraşul New York – unde se înregistrează aproximativ 800 de cazuri – a protestat faţă de lipsa vaccinurilor, iar un ales în Camera Reprezentanţilor, Adam Schiff, a apreciat că Guvernul federal „nu se ridică la înălţimea răspunsului necesar”.
„Atunci când am început, acum două luni, aveam un stoc limitat de vaccinuri”, i-a răspuns Ashish Jha.
„Însă am obţinut mai mult decât oricare altă ţară”, a subliniat el.
„Acum avem peste 300.000 (de vaccinuri). Le vom distribui cu sutele de mii în zilele şi săptămânile următoare”, a anunţat el.
Ashish Jha se referă la 800.000 de doze de vaccin Jynneos, blocate în Danemarca, în aşteptarea unei inspecţii a Agenţiei Americane a Medicamentului (FDA).
OMS a declarat sâmbătă cel mai înalt nivel de alertă, cu scopul de a opri o creştere extrem de puternică a numărului cazurilor de variola maimuţei în lume. De la începutul lui mai, când boala a fost descoperită în afara ţărilor din Africa, peste 16.836 de cazuri s-au înregistrat în 74 de ţări, potrivit CDC.