Este vorba de reducerea dependenței Europei de gazul rusesc și de vânzarea gazului american pe piața europeană.

Experții explică faptul că Washingtonul își manifestă susținerea față de Inițiativa Celor Trei Mări doar din interes propriu, deoarece Statele Unite încearcă să forțeze țările europene să construiască un nou sistem de transport al gazelor și să aducă pe piață gazul lor mult mai scump.

„În prezent, industria de extracție a gazelor de șist se confruntă cu probleme majore în comparație cu livrările de gaze prin conducte. Tendința actuală este de așa natură, încât gazul natural lichefiat american are o concurență serioasă, deoarece pe lângă producătorii ruși, gazul natural lichefiat (GNL) este acum produs și de Australia și de Qatar. „Există multă concurență în ceea ce privește gazul natural lichefiat și de aceea gazul american nu va avea o cerere mare în Europa. El poate funcționa ca un fel de supliment pentru gazul care este transportat prin conducte, dar nu aș vorbi despre vreun rol sau o tendință generală” – a declarat pentru Sputnik Alexander Pasechnik, un expert rus în energie.

Serviciul de analiză al Congresului American a pregătit un raport privind Inițiativa Celor Trei Mări, în care analiștii atrag atenția asupra posibilității extinderii cooperării cu participanții la acest proiect. Raportul, pe care canalul rus RT l-a prezentat recent, subliniază că obiectivele inițiativei „Celor Trei Mări” îndeplinesc o serie de obiective americane în domeniul securității și economiei.

Raportul subliniază că, în ultimii ani, unii membri ai Congresului au arătat un interes din ce în ce mai mare pentru securitatea energetică a Europei și încearcă să reducă dependența energetică față de Rusia, precum și față de exportul de gaz natural lichefiat american.

”Dezbaterea cu privire la sprijinul pentru Inițiativa Celor Trei Mări este mai mult o tatonare decât un pas real. Puteți discuta despre orice, dar condițiile de pe piață sunt de așa natură, încât GNL este acum foarte ieftin. Gazprom este flexibil în abordările sale, dar, în orice caz, strategiile bazate pe gazoducte câștigă întotdeauna”, subliniază Pasechnik.

Gazul rusesc nu are alternativă

Inițiativa Trei Mări este o platformă politică a statelor membre ale UE din zona dintre Baltica, Adriatica și Marea Neagră. În 2015, Polonia și Croația au fondat această alianță, care este formată din 12 țări: Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia. Obiectivul Inițiativei este o mai mare cooperare, în special în domeniul infrastructurii, energiei și securității. Aceste țări doresc să fie mai puțin dependente de Rusia în ceea ce privește furnizarea de energie și să consolideze cooperarea cu Statele Unite.

Analiștii afirmă în raportul lor că membrii Congresului ar putea fi interesați să finanțeze Inițiativa Celor Trei Mări. În acest context, este citată declarația secretarului de stat american Mike Pompeo despre disponibilitatea SUA de a investi un miliard de dolari în proiect.

Unii experți consideră că interesul Washingtonului pentru Inițiativa Celor Trei Mări este legat de propriile interese comerciale și că scopul participării americane la acest program este crearea unui soi de infrastructură care să permită livrarea gazului american pe continentul european.

Experții ruși amintesc că există deja terminale pentru gazul natural lichefiat în Europa, care au capacitatea de peste 220 de miliarde de metri cubi, dar că nu au fost utilizate la capacitate maximă. Chiar și anul trecut, când aprovizionarea cu gaz lichefiat aproape că s-a dublat, terminalele au fost în cel mai bun caz umplute în proporție de 50%.

Alexander Pasechnik, șeful direcției de analiză a Fondului rus pentru securitate energetică, consideră că nu este vorba despre interese comerciale, ci de „propagandă”.

„Unele țări vor obține bani în plus când vor încheia contracte pentru GNL. Dar este o infuzie temporară. Americanii sponsorizează adesea achiziționarea propriilor lor produse și susțin propriile proiecte orientate către piața europeană. Intervențiile de stimulare constau în faptul că americanii dau țărilor europene bani pentru a cumpăra gaz natural lichefiat. Dar nu se poate construi o afacere în acest fel. Printre altele, nu mai este o afacere, este o subvenție determinată de aspirații politice și geopolitice”, explică expertul rus.

North Stream își continuă drumul

Serviciul analitic al Congresului American menționează de asemenea noile proiecte rusești de gaz North Stream 2 și Turkish Stream, prin care se va extinde volumul de gaze naturale din Europa. Washingtonul și țările Inițiativei celor Trei Mări îngrijorează dominația energetică a Rusiei în regiune.

Pasechnik reamintește că există încercări de a interveni în proiectele energetice rusești și menționează cazul impunerii de sancțiuni companiilor care lucrează la construcția North Stream 2.

„Acum implementăm acest proiect chiar și în condițiile impunerii de sancțiuni, motiv pentru care termenele pentru finalizarea proiectului au fost puțin amânate, dar acest lucru nu este atât de important acum – amânarea termenelor ar fi critică dacă nu ar exista tranzitul ucrainean, dar acesta a fost păstrat”. 

”Prin aceasta, lansarea North Stream 2 în primul trimestru al anului 2021 nu este un scenariu critic. Rusia va finaliza acel proiect. Respingem toate atacurile cu succes”, spune expertul, potrivit b92.net.

În prezent, în cadrul Inițiativei Celor Trei Mări se implementează un proiect al unei conducte de gaz (Baltic Pipe) care ar transporta gaz din Norvegia în Polonia pe fundul Mării Baltice. Se preconizează ca această conductă de gaz va deveni funcțională până în 2022 și va înlocui o parte din livrările din Rusia. Cu toate acestea, experții ruși subliniază că proiectul polonez este pur politic, deoarece își propune să arate că Polonia este independentă de Rusia și consideră că proiectul nu poate avea un impact serios pe piața energetică europeană.