Elvetia a transmis un mesaj clar liderilor care se vor reuni la summitul G20 care va avea loc la Londra, aratand ca nu se pune problema existentei unui paradis fiscal elvetian.

„Nu suntem un paradis fiscal”, a declarat ministrul elvetian de finante.

„Nu ne putem imagina disparitia secretului bancar”, a insistat oficialul elvetian aratand ca trebuie sa existe o protectie a sferei private.

Mai mult, Hans-Rudolf Merz a declarat ca este esential ca actorii internationali care incearca sa includa Elvetia pe lista neagra a paradisurilor fiscale sa faca distinctia intre frauda si evaziune fiscala.

„Statele au nevoie de bani din cauza crizei. Observ ca-i cauta in mod special in Elvetia”, a declarat ironic ministrul, facand aluzie la tensiunile dintre Elvetia si Statele Unite ale Americii privind solicitarea acestora din urma de a primi o lista cu numele unor proprietari de conturi bancare din Elvetia, suspectati ca nu si-au platit impozitele catre statul american.

„Secretul bancar este intact si trebuie sa ramana intact. In niciun fel, acesta nu-i protejeaza pe cei care fraudeaza. Nu este in interesul Elvetiei sa accepte fonduri de origine criminala”, a concluzionat Hans-Rudolf Merz.