inventat din greseala de un cioban scotian care a lovit cu un bat o piatra. De atunci insa lucrurile au luat o intorsatura pe care primul jucator de golf din istorie cu siguranta ca nu a banuit-o. In numai cateva secole golful a devenit sport national in Imperiul Britanic, iar in zilele noastre, un sport care defineste in primul rand elitele. Atat de tare le defineste in Occident, incat toata lumea stie ca numai oamenii cu bani il practica. Chiar daca in Romania accesul pe un teren de golf nu este conditionat de plata unui abonament anual (care in alte tari poate ajunge si la cateva zeci de mii de euro), preturile raman destul de selective. Pe de alta parte, un angajat care sta opt ore la serviciu cu greu isi va mai putea exersa zilnic loviturile.Toate aceste probleme au fost insa rezolvate prin aparitia golfului de birou. Imaginea milionarului pasionat de golf care nu are timp sa ajunga pe teren, dar care isi exerseza loviturile in birou a aparut mai ales in filmele americane. „In Romania, golful de birou este practicat mai ales pe timpul iernii, cand nu se poate juca pe unul dintre cele trei terenuri. De obicei, intr-o astfel de situatie jucatorii pleaca la unul dintre terenurile din Turcia, insa daca nu au timp pentru o astfel de calatorie, joaca golf de birou”, spune Sebastian Cioarba, antrenor de golf. Exista si o Asociatie Internationala a Golfului de Birou al carei site este www.theworldofficeputtingassociation.com care organizeaza turnee cat se poate de profesioniste. Regulile sunt simple, iar echipamentul este accesibil din punctul de vedere al pretului. Nu este nevoie decat de spatiu si de o suprafata cat mai plana, care sa fie acoperita cu o mocheta. In golful clasic este nevoie de o trusa de crose, fiecare fiind utilizata in functie de lovitura care trebuie executata. In cazul disciplinei de birou este folosita doar crosa dedicata ultimei lovituri din golful clasic, care in limbaj de specialitate se numeste putter. Cea mai importanta parte a echipamentului o constituie aparatul de putting, sau locul in care trebuie introdusa mingea de golf. Regulamentul este cat se poate de simplu: trebuie sa nimeresti „gaura” din aparatul de putting din cat mai putine lovituri. Exista si varianta in care sunt folosite obstacole, fiecare atingere a unuia aducand un punct de penalizare. Cu toate ca inca nu este un sport popular in companiile din Romania, prima competitie de golf de birou a fost organizata la finele anului trecut de catre Chivas, la sediul mai multor firme din Bucuresti. Prima etapa s-a desfasurat la sediul fiecarei companii, de unde s-a calificat un singur jucator pentru etapa semifinala. Etapa finala a avut 40 de participanti si s-a desfasurat pe un teren de golf clasic. Regulamentul in acest caz a fost cat se poate de simplu: cine reusea sa nimereasca dintr-o singura lovitura una dintre gaurile terenului de la Clubul Diplomatilor urma sa plece acasa ca proprietar al unei limuzine Jaguar.

In Occident, echipamentul de golf poate fi procurat din magazinele specializate. In Romania insa echipamentul poate fi procurat destul de greu. Cea mai simpla cale este sa accesati pe site-ul unuia dintre cluburile vestice, majoritatea acestora avand si magazine virtuale. Chiar daca aceastea sunt specializate in echipament pentru golf clasic, gasiti aici si ustensile pentru disciplina de birou.
· Putter-ul este crosa folosita pentru ultima lovitura. Exista varianta achizitionarii de la magazinul virtual al unui club din Occident a unei truse intregi de crose, urmand sa folositi putter-ul pentru golful de birou. Preturile pentru o astfel de trusa incep de la 300 de dolari si pot trece de 5.000 de dolari. Puteti achizitiona insa numai putter-ul, pretul acestuia fiind de aproximativ 10% din valoarea unei truse. Pretul acestuia poate fi de 20-30 de dolari, dar poate depasi chiar si 150 de dolari.
· Aparatul de putting este una dintre cele mai importante componente pentru golful de birou. Este vorba, de fapt, de un mecanism electric, care reprezinta locasul in care trebuie introdusa mingea de golf. Unul ieftin costa aproximativ 20 de dolari, cele mai scumpe pot ajunge si la 80 de dolari.
· Mingea de golf: in cazul golfului de birou, este folosit acelasi tip de minge ca si in cazul celui clasic. O minge ieftina costa doi euro; una de foarte buna calitate poate ajunge si la cinci euro.