Stații de biogaz pentru fermele din România: „Sănătos pentru mediu; obţinem energie ieftină pentru producţie”

vaci

SURSA FOTO: Dreamstime

Este o soluţie de care au nevoie fermierii din România. Panifcom Iași are un proiect privind o staţie de biogaz, în valoare de câteva milioane de euro, însă insistă pentru o implicare mai mare din partea autorităţilor române.

Panifcom Iași se pregăteşte pentru construcția unei stații de biogaz de 4 milioane de euro

Panifcom Iași a pregătit un proiect pentru construcția unei stații de biogaz, investiție estimată la aproximativ patru milioane de euro.

Implementarea acestuia depinde de lansarea măsurilor finanțate prin PNRR de către Ministerul Energiei și Ministerul Mediului, a declarat Liviu Bălănici, directorul general al grupului.

Acesta spune că acest tip de proiect este sănătos pentru mediu. În plus, se obţine energie ieftină care este folosită apoi pentru procesul de producţie.

„Pentru anul acesta avem un proiect pe biogaz, dar sunt în derulare şi alte proiecte pe care nu le pot spune momentan. Ca investiţii, de exemplu, biogazul e în jur de 4 milioane de euro.

Proiectul are legătură cu ferma de vaci şi chiar insistăm la autorităţile din România să urgenteze – că sunt nişte bani în zona asta – şi Ministerul Mediului şi Ministerul Energiei să urgenteze, pentru că este o nevoie foarte mare.

Celelalte ferme beneficiază – şi în Germania şi în Italia şi în toate celelalte staţii – beneficiază de banii ăştia din PNRR. O dată – este sănătos pentru mediu şi, doi, putem obţine o energie ieftină pe care să o folosim în producţie”, afirmă Liviu Bălănici.

Cum procedează alte ţări din Europa?

Liviu Bălănici a afirmat că ministerele trebuie să lanseze acele măsuri, acestea fiind incluse în PNRR și gestionate de Ministerul Energiei și Ministerul Mediului. El a subliniat că Panifcom este pregătit și a realizat toate demersurile necesare, inclusiv obținerea autorizațiilor și proiectarea, așteptând cu nerăbdare lansarea măsurilor, având în vedere nevoia existentă.

Bălănici a menționat pentru Agerpres că, în competiția cu celelalte țări europene care au beneficiat de subvenții pentru stații de biogaz, Panifcom este defavorizat.

El a explicat că astfel de proiecte sunt foarte costisitoare și dificil de realizat pentru o fermă. În alte state, precum Italia și Germania, subvențiile acoperă până la 90% din costuri dacă ferma consumă propria energie. La ferma Panifcom din Vlădeni, există o instalație pentru sterilizarea gunoiului, care este apoi reutilizat ca așternut, contribuind la sustenabilitate.

Bălănici a detaliat procesul prin care gunoiul este maturat rapid la temperaturi de până la 75 de grade, eliminând fungii și bacteriile, rezultând un așternut superior celui din paie. Proiectul de biogaz este cu atât mai necesar, deoarece implică fermentare mai lungă și temperaturi mai înalte de 75 de grade, producând un gunoi mult mai steril decât cel actual.

Conceptul „vaca poluator industrial” va reveni în actualitate după trecerea acestui an electoral

Ionuț Lupu, directorul Asociației Holstein RO, a evidențiat că unitățile de biogaz reprezintă o soluție pentru abordarea conceptului „vaca poluator industrial” promovat la nivelul Uniunii Europene, care vizează reducerea numărului de animale în ferme.

Deocamdată, aceste proiecte au fost amânate la nivelul UE, însă, cu siguranţă, ele vor reveni puternic din 2025. Tocmai de aceea, autorităţile ar trebui să sprijine mai mult dezvoltarea de unităţi de biogaz.

„Este un tăvălug. Din fericire, problemele de mediu şi acel concept ‘vaca poluator industrial’ au fost amânate. Însă, după trecerea acestui an – este un an electoral atât în România, cât şi la nivelul întregii Uniuni Europene, cu siguranţă acele ambiţii europene cu privire la emisiile cu efect de seră şi inducerea acestei idei ‘vaca poluator industrial’ revin.

Ne uităm pe hărţile avioanelor şi vedem că Europa este brăzdată cu zeci, sute de avioane în fiecare minut, dar considerăm că poluatorul principal al omenirii este vaca de lapte. Este o abordare puţin strâmbă din punctul nostru de vedere, însă sunt soluţii.

Vorbim de ţări precum Italia, Germania, chiar şi Franţa, care au făcut investiţii importante în unităţi de biogaz, în digestoare şi au transformat în mod inteligent dejecţiile în surse de energie şi apă caldă. Vorbim de ţări scandinave care utilizează aceste parteneriate, aceste structuri, să spun aşa, aceste fabrici de biogaz, unităţi de producere a biogazului în parteneriate public-private, pentru că dispensare, cămine, şcoli sunt încălzite cu apa caldă provenită de la aceste digestoare.

Sunt lucruri pe care noi trebuie să le facem. Avem de mai bine de 3 săptămâni un dialog constant cu reprezentanţii Ministerului Mediului, pentru că sunt apeluri deschise, sunt măsuri de sprijin pentru dezvoltarea de unităţi de biogaz pe care noi trebuie să le transformăm, să spun aşa, în oportunităţi pentru fermieri”, a precizat Ionuț Lupu.