Curent gratuit pentru mașinile electrice. Soluția inedită găsită de un mare oraș din România

Brașov, România

Sursa: Dreamstime

Autoritățile din Brașov au planuri de a instala stații de încărcare pentru vehicule electrice pe stâlpii de iluminat din oraș, printr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană.

Pe măsură ce numărul șoferilor care aleg mașini electrice crește, preocuparea pentru dezvoltarea unei infrastructuri de încărcare adecvată devine din ce în ce mai urgentă.

Această dificultate este accentuată în mediile urbane, unde accesul la stațiile de încărcare poate fi restricționat, ceea ce poate crea dificultăți pentru șoferii de vehicule electrice în găsirea unor locuri disponibile pentru încărcare.

Primăria Brașov vrea să instaleze stații de încărcare pentru vehicule electrice

Marți, 19 martie, Primăria Brașov va prezenta Consiliului Local Brașov un proiect de hotărâre pentru aprobarea unei convenții-cadru de parteneriat.

Convenția are ca scop dezvoltarea infrastructurii urbane de încărcare a bateriilor autovehiculelor electrice în cadrul proiectului pilot „EV charging from lampposts”. Acesta este cofinanțat de EIT Urban Mobility, conform informațiilor furnizate de bzb.ro.

La început, staţiile de încărcare se vor instala doar pe trei stâlpi de iluminat din oraş.

„Pe măsură ce tot mai mulţi şoferi trec la vehiculele electrice, devine din ce în ce mai important să se asigure o infrastructură de încărcare adecvată pentru a le satisface nevoile. Acest lucru este valabil în special în zonele urbane, unde accesul la încărcare poate fi limitat, iar şoferii de vehicule electrice se pot confrunta cu dificultăţi în a găsi staţii de încărcare disponibile. În plus, lipsa infrastructurii de încărcare îi face pe cetăţeni să fie reticenţi chiar şi la achiziţionarea de vehicule electrice.

Soluţia SimpleCharge de a instala staţii de încărcare a vehiculelor electrice pe stâlpii de iluminat stradal este o soluţie promiţătoare care poate contribui la creşterea accesibilităţii şi a disponibilităţii infrastructurii de încărcare.

Prin refolosirea infrastructurii existente, cum ar fi stâlpii de iluminat public, se poate extinde aria de acoperire a încărcării vehiculelor electrice fără a fi nevoie de proiecte de construcţie costisitoare şi perturbatoare”, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Potrivit sursei citate, „după instalarea staţiilor, se va trece la testarea soluţiei de încărcare a autovehiculelor electrice pe o perioadă de şase luni, fără costuri pentru utilizatorii finali, în condiţiile prevăzute in cadrul de parteneriat propus spre aprobare”.

Punct de încărcare pentru mașinile electrice / SURSA FOTO: Dreamstime

Finanțarea în cadrul Programului Electric Up 2 a fost majorată

Amintim că a fost majorată finanțarea în cadrul Programului Electric Up 2 pentru construirea de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Anunțul a fost făcut recent de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Alocarea totală pentru acest program este de 90 de milioane de euro.

Săptămâna trecută, Sebastian Burduja a făcut publice o serie de modificări semnificative în cadrul Programului Electric Up 2. Acesta este menit să sprijine întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv cele din sectorul HoReCa.

Astfel, finanțarea alocată în cadrul acestui program va fi majorată la 150.000 de euro pe beneficiar. Anterior, suma era de 100.000 de euro.

Programul dispune de o alocare totală de 90 de milioane de euro. Acesta își propune să faciliteze construirea de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Își propune, totodată, să promoveze utilizarea sistemelor alternative de încălzire-răcire. Întreprinderile active în diverse domenii, inclusiv în sectorul HoReCa, vor putea accesa aceste fonduri pentru a investi în infrastructura necesară pentru adoptarea tehnologiilor prietenoase cu mediul. Mai multe puteți citi aici.