Staționarea cu motorul pornit ar putea fi interzisă, în curând

Staționarea cu motorul pornit. Proiectul de lege care interzice staționarea vehiculelor cu motorul pornit în mediile urbane (orașe și municipii) a făcut un pas înainte, către implementare. Propunerea legislativă a trecut tacit de Senat.

După ce Guvernul a comunicat Parlamentului sprijinul său pentru inițiativă, comisiile specializate nu au mai elaborat un raport adițional de respingere.

Prin expirarea termenului de dezbatere, Senatul a adoptat tacit inițiativa legislativă. Ea vizează interdicția staționării autovehiculelor cu motoarele în funcțiune în municipii și orașe.

Propunerea urmărește interzicerea staționării autovehiculelor cu motorul în funcțiune. Ea vizează zonele urbane și municipiile.

Există și excepții. Este vorba despre cazurile mașinilor echipate cu dispozitive luminoase de avertizare specială. Aceste excepții includ vehiculele de urgență (ambulanțele, mașinile de pompieri, de poliție). Aici se încadrează și cele destinate transportului de mărfuri, care necesită funcționarea sistemului de refrigerare și implicit a motorului.

Originea acestei inițiative, care are ca scop reducerea poluării în zonele urbane aglomerate, provine de la o mișcare civică inițiată în București.

În primăvara anului trecut, asociația Ecopolis, în colaborare cu Primăria Municipiului București, a instalat senzori specializați pentru monitorizarea calității aerului în 44 de locații din Capitală. Dintre acestea, 23 de puncte de monitorizare au fost amplasate în școlile care au fost incluse în proiect.

În urma campaniei, s-a ajuns la elaborarea unei propuneri legislative la nivel național. Această inițiativă legislativă ar putea aduce modificări Codului Rutier, incluzând interdicția staționării cu motoarele în funcțiune.

masina soferi
Mașină / SURSA FOTO: Pexels

Amenzi cuprinse între 100 și 200 de lei

În ipoteza adoptării legii, persoanele care încalcă prevederile acesteia vor fi avertizate în primă instanță, urmând ca la recidivă să fie sancționate cu amendă. Cuantumul amenzii va fi situat între 100 și 200 de lei.

În diverse state europene, reglementările sunt severe în ceea ce privește șoferii care lasă motorul mașinii pornit în timpul staționării.

În Italia și Franța, legislația prevede că șoferii nu pot lăsa motorul mașinii pornit timp de mai mult de 10 secunde în timpul staționării. Pe de altă parte, în Austria și Germania această limită este de 20, respectiv 40 de secunde. Încălcarea acestei reguli poate atrage amenzi cuprinse între 20 și 750 de euro în aceste state.

Potrivit Agenției Europene de Mediu, suntem în fruntea clasamentului european în ceea ce privește decesele asociate direct sau indirect cu poluarea, afectând o persoană din cinci.

Există multiple cauze pentru această situație, printre care se numără depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor și arderea iresponsabilă a acestora. Potrivit unui raport al Greenpeace România, țara noastră ocupă locul 15 în ceea ce privește calitatea aerului la nivel mondial, în timp ce Bucureștiul se clasează pe locul 51 în topul celor mai poluate capitale din lume.