Rata șomajului a crescut în ianuarie
Conform datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică, rata șomajului în luna ianuarie 2024 a fost de 5,7% în formă ajustată sezonier. Ea înregistrează o creștere cu 0,1 puncte procentuale față de luna decembrie 2023.
Rata șomajului la bărbați a fost cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât la femei.
Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna ianuarie a anului 2024 a fost de 472.000 de persoane. În creștere atât față de luna precedentă (458.900 de persoane). Cât și față de aceeași perioadă a anului precedent (453.100 de persoane).
Pe sexe, rata șomajului la bărbați a fost cu 1,3 puncte procentuale mai mare decât la femei. Valorile sunt de 6,3% în cazul persoanelor de sex masculin și 5% în cazul celor de sex feminin. Reprezentanții INS atrag atenția asupra nivelului ridicat, de 22,1%, al ratei șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani).
Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,4% pentru luna ianuarie 2024 (3,9% în cazul femeilor și 4,7% în cazul bărbaților). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 72% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna ianuarie 2024.
Cele mai mici rate ale șomajului în UE?
În cadrul statelor membre ale Uniunii Europene, cele mai scăzute rate ale șomajului înregistrate în luna octombrie au fost în:
Malta (2,5%);
Polonia (2,8%);
Cehia (2,9%);
Germania (3,1%).
În contrast, cea mai înaltă rată a șomajului a fost consemnată în Spania (12%). Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, își desfășoară misiunea de a furniza statistici și date de înaltă calitate cu privire la diverse aspecte ale Europei. Această instituție esențială contribuie la oferirea unei perspective cuprinzătoare asupra evoluțiilor sociale și economice în cadrul Uniunii Europene (UE).
Misiunea Eurostat include producerea de statistici europene în strânsă colaborare cu institutele naționale de statistică și alte autorități naționale din statele membre ale UE. Acest parteneriat este cunoscut sub numele de Sistemul Statistic European (SSE). SSE implică, de asemenea, autoritățile statistice ale țărilor din Spațiul Economic European (SEE) și Elveția, creând astfel un cadru colaborativ pentru colectarea și analiza datelor statistice.
Eurostat joacă un rol crucial în consolidarea datelor statistice din diverse domenii, inclusiv economie, demografie, mediu, inovare și altele. Informațiile furnizate de Eurostat sunt esențiale pentru înțelegerea dinamicilor sociale și economice la nivelul întregii Uniuni Europene.