Institutul Naţional de Statistică (INS) are în vedere realizarea unui portal web pentru colectarea şi prelucrarea online a datelor statistice, sistem ce va permite o reducere a costurilor, dar şi a timpului necesar acestor activităţi, lansarea noului sistem fiind estimată pentru finele anului.

Preşedintele INS, Vergil Voineagu, a arătat că noul sistem, care va fi lansat cel mai probabil la sfârşitul anului următor, va permite atât reducerea costurilor cu hârtia, cât şi operaţionalizarea dintre utilizatorii şi furnizorii de date statistice.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 25,4 milioane de lei(circa 6 milioane de euro), din care 17 milioane lei reprezintă fonduri structurale de la Uniunea Europeană (UE).
Contractul de finanţare a fost semnat pe 4 august 2009, iar implementarea lui va dura 14 luni de la acea dată. Prima fază a proiectului prevede colectarea online a datelor statistice şi prelucrarea lor de către INS pentru realizarea a 20 de anchete.

Avem prea puţini statisticieni

Printre anchetele care vor fi realizate în prima etapă de către INS se numără cele privind indicatorii pe termen scurt, cum ar fi proiectarea structurilor de primire în unităţile de cazare, locuinţele terminate, ancheta locurilor de muncă vacante, costurile forţei de muncă, anchetă structurală a instituţiilor de credite, ancheta de conjunctură sau ancheta privind transporturi de mărfuri şi pasageri.
„După această etapă soluţia permite generalizarea la toţi indicatorii”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Voineagu.

De asemenea, noul proiect va reduce timpul folosit de angajaţi în activitatea de colectare a datelor statistice cu aproape 60%.
Potrivit lui Gabriel Jifcu, secretar general în cadrul INS, România se situează la nivelul UE pe penultimul loc în privinţa numărului de statisticieni raportat la 100.000 de persoane.

SURSA:Mediafax