Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) va publica începând cu această lună statistici ale pieţei auto care vor ţine cont şi de situaţia înmatriculărilor. Decizia a fost luată pentru a exclude maşinile exportate de dealeri şi raportate ca vândute în România.

„Începând cu ianuarie, noile raportări vor avea exclusiv cifre referitoare la înmatriculările efective în România”, a declarat vicepreşedintele APIA, Brent Valmar.

Vor exista mici diferenţe

Acesta a precizat că vor exista însă unele diferenţe între statisticile Asociaţiei şi cele ale Direcţiei de Înmatriculări, „pentru că la înmatriculare maşina fie vine mai târziu la poliţie decât a fost efectiv declarată livrată în România, fie în statisticile de la poliţie mai sunt incluse şi maşinile noi, acelea puţine, care sunt importate”.

Reprezentantul APIA a refuzat să ofere detaliile care stau la baza noilor raportări, dar a precizat că a fost adoptată o nouă formulă, iar datele vor fi împărţite pe aceeaşi structură.

„Am găsit o formulă, iar din ianuarie, datele vor fi cele real înmatriculate. […] Muncim de câţiva ani de zile pe chestia asta”, a mai spus Brent Valmar.