Statisticile oficiale privind migraţia în Marea Britanie nu sunt adecvate şi nu evaluează cu acurateţe câţi cetăţeni străini intră şi ies din ţară, atrage atenţia Comisia pentru Administraţie Publică din Parlamentul britanic, potrivit BBC News.
Parlamentarii recomandă autorităţilor noi mijloace de a culege informaţii privind migraţia.
Guvernul respinge concluziile comisiei, spunând că migraţia netă este la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.
Potrivit datelor din iunie 2012, colectate pentru 12 luni, imigraţia era estimată la 515.000, în timp ce emigraţia se situa la 352.000, migraţia netă – diferenţa între numărul persoanelor care intră şi cel al persoanelor care părăsesc ţara – fiind de 163.000.
Coaliţia de guvernământ şi-a propus ca ţintă reducerea indicelui privind migraţia netă din ţări din afara UE la sub 100.000 pe an până în 2015.
Însă parlamentarii atrag atenţia că statisticile actuale privind migraţia netă realizate de Biroul Naţional de Statistică (ONS) şi Ministerul de Interne sunt ‘instrumente necorespunzătoare’ şi ‘neadecvate pentru înţelegerea dimensiunii şi complexităţii fluxurilor migraţiei moderne’.
Comisia pentru Administraţie Publică critică în special principala sursă pentru realizarea statisticilor privind migraţia – International Passenger Survey (IPS). IPS a fost conceput la începutul anilor 1960 pentru a analiza trendurile din turism – lucru care se face şi astăzi – şi se bazează pe ‘interviuri aleatorii’ cu turişti în porturi şi aeroporturi, spun parlamentarii.
Comisia precizează că numai 5.000 de migranţi pe an au fost identificaţi prin IPS şi că există ‘o mare marjă de eroare’.
Parlamentarii subliniază că estimările bazate pe IPS sunt ‘prea nesigure’ pentru a evalua cu acurateţe progresele prin raportare la ţinta guvernului privind migraţia netă.
În plus, mai atrag ei atenţia, IPS nu colectează acele informaţii necesare pentru a evalua consecinţele sociale şi economice ale migraţiei, cum ar fi cererile de asigurări de sănătate sau de înscriere la şcoală.
Comisia mai precizează că datele privind migraţia ar putea fi îmbunătăţite considerabil dacă Ministerul de Interne şi ONS ar înregistra şi corela corespunzător datele deja culese.
Parlamentarii fac de asemenea apel la un implementarea cât mai rapid posibil a unui sistem vamal electronic, care, odată operaţional, ar urma să colecteze detalii de pe listele de pasageri ale tuturor persoanelor care intră sau pleacă din Marea Britanie.
Sursa: Agerpres