Staţiunea de vis din România care rivalizează cu cele din Alpi
Este un loc de vis din România, care rivalizează fără probleme cu celebrele staţiuni din Munţii Alpi.
Cei care vor să se bucure de acest colţ de rai, atât vara, cât şi iarna, nu trebuie să meargă mai departe de 80 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. Totul se găseşte în staţiunea Voineasa din judeţul Vâlcea, aflată pe valea râului Lotru, între Munții Căpățânii și Munții Lotrului.
Așezarea este atestată în anul 1520, într-un hrisov din timpul domniei lui Neagoe Basarab, domnitor al Țării Românești și a lui Ioan Zapolia, voievod al Transilvaniei, care hotărau granița între Țara Românească și Transilvania.
După anul 1774, mai mulți păstori din zona Sibiului se stabilesc la Voineasa, iar în anul 1908, așezarea este declarată comună.
O dată cu construirea Hidrocentralei Lotru – Ciunget din anul 1960, se construiesc stațiunile Voineasa și Vidra, potrivit Wikipedia.
Locul perfect pentru turişti, dar şi pentru cei cu diferite afecţiuni medicale
Staţiunea Voineasa se află la o altitudine de 600–800 metri. Este perfectă pentru cei care vor să facă drumeţii, dar şi pentru schi în timpul iernii.
Pârtia de schi se află pe domeniu schiabil Voineasa. De la Voineasa până la Ski Resort Transalpina trebuie parcurşi aproximativ 34 Km. Altitudinea la baza pârtiei este de 1350 m.
La Voineasa pot veni şi cei care doresc să se trateze de diferite afecţiuni, cum ar fi asteniile nervoase, stările de debilitate, de surmenaj fizic și intelectual, anemii secundare, boli ale aparatului locomotor sau ale căilor respiratorii.
Câteva obiective turistice aflate în regiune, care pot fi vizitate de cei care merg la Voineasa şi au la dispoziţie o maşină, sunt lacul Vidra, lacul Oaşa, Peștera Laptelui, superba şosea Transalpina, Mănăstirea Cozia sau Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci.
Iată şi câteva trasee care pot fi parcurse de cei care preferă drumeţiile.
- Voineasa – DN 7A – Pârâul Cărării – Șaua Chica Lupului- Ciunget. marcaj: triunghi albastru – traseu ușor accesibil tot timpul anului – durata de parcurs: 1-2 ore.
- Voineasa – Vârful Dâlmele – Poiana Arsă – Casa de Vânătoare Dobnrunu (varianta A) marcaj: cruce roșie – traseu accesibil tot timpul anului pentru turiștii de munte experimentați în drumeții montane – durata de parcurs: 3-4 ore.
- Voineasa – Capra Foii-Pârâul Pietrei-Poiana Arsă – Casa de Vânătoare Dobnrunu (B) – marcaj: bandă galbenă, cruce roșie – traseu ușor vara și accesibil iarna poate fi parcurs și cu auto – 17 km – durată de parcurs: 3-4 ore