Stațiunea din România de care s-a ales praful! Este vorba despre stațiunea Băile Herculane. Locuitorii spun că această stațiune era oricum lăsată în paragină. Izvoarele erau neglijate, pompele de apă erau fisurate, iar bazinele de colectare erau ruginite. Proprietarii de hoteluri erau nevoiți să aducă apă cu cisternele pentru a-și salva afacerile, care erau pe punctul de a intra în faliment.

Băile Herculane, stațiunea din România de care s-a ales praful

Cândva, Băile Herculane era considerată cea mai frumoasă stațiune balneară din Europa. Acele vremuri par să fi apus. Acum, țevile sunt legate cu sârmă pentru a permite apei termale să ajungă la unitățile de cazare.

În 2015, firma responsabilă cu administrarea apelor termale a intrat în insolvență, ceea ce a dus la pierderea dreptului de exploatare al acestor resurse. În plus, bazinele sunt afectate de rugină, iar ultimele analize ale apei au fost efectuate acum 17 ani.

“Apa minerală terapeutică se scurge prin capul de foraj defect, formează depuneri şi o întreagă reţea de bălţi. Staţia de pompare este echipată cu pompe uzate, conducte haotic montate, cu prinderea aeriană a conductelor, neprotejate şi neigienizate. De asemenea, există pericol de electrocutare“, se precizează într-un raport al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

Potrivit Observatornews.ro, autoritățile județene au manifestat interes în preluarea licenței și investirea în infrastructura de transport a apei termale. S-a luat în considerare chiar vânzarea metrului cub de apă la jumătate din prețul obișnuit. Cu toate acestea, această inițiativă a fost abandonată în favoarea implicării Primăriei Herculane.

”Am identificat toate perimetrele pentru care dorim să luăm licenţa şi suntem în elaborarea lucrării. Noi suntem optimişti în ceea ce priveşte acordarea licenţei”, a declarat Cristian Miclău, primarul din Băile Herculane.

Proprietarii de hoteluri au ajuns să aducă apă termală cu cisternele

Între timp, hotelurile depun eforturi pentru a menține turismul în zonă, aducând apă termală cu cisternele.

”Toată lumea este afectată, dar toţi căutăm şi găsim soluţii pentru turişti. Înainte de a avea această reţea de distribuţie pe care am reuşit să o facem de scurt timp, am avut apă termală adusă cu un sistem empiric: cisterne, bazine şi am alimentat. Acelaşi lucru îl facem şi în momentul de faţă pentru a putea continua”, a spus Ionuț Guran, managerul unui hotel din zonă.

Turiștii afirmă că veneau la Herculane mai mult din nostalgie, neexistând prea multe obiective turistice de vizitat. Cu toate acestea, acum, dezamăgirea este și mai pronunțată. Multe dintre clădirile istorice, construite odinioară de Imperiul Austro-Ungar, sunt în ruină. Un turist asiatic a ajuns la concluzia că Băile Herculane ar putea fi o adevărată bijuterie, dar situația actuală este departe de această imagine.

”Ar putea să fie şi mai bine dacă ar fi un management mai bun”, a spus el.

În schimb, turiștii din România nu sunt la fel de optimiști, după cum reiese din declarația unei femei din zonă.

”Un dezastru, moarte totală! Ce să însemne mai mult de atât?”, a afirmat aceasta.

Repararea conductelor ar implica o cheltuială de 9 milioane de lei, în timp ce obținerea licenței de exploatare a apelor ar putea dura mai multe luni.

Băile Herculane, peisaj
SURSA FOTO: Dreamstime

Mai multe izvoare au rămas fără licență

După descoperirea unor nereguli grave, mai multe izvoare din Băile Herculane au fost închise.

În prezent, majoritatea izvoarelor de apă termală din stațiune sunt închise, provocând îngrijorare printre locuitori și turiști. Opt foraje și izvoare sunt afectate de această măsură drastică, lăsând doar câteva pensiuni și hoteluri cu acces la această resursă esențială.

Agenția Națională pentru Resurse Minerale a decis să retragă licența pentru opt izvoare din stațiunea Băile Herculane, ca urmare a constatării unor nereguli grave în exploatarea apelor minerale terapeutice.

Hercules S.A., compania care deținea licența, a fost sancționată în mai multe rânduri din cauza deficiențelor majore, dar nu a reușit să implementeze măsurile de remediere.

„Ne confruntăm cu o situație alarmantă în ceea ce privește exploatarea apelor termale din Herculane. Neregulile constatate sunt grave și pun în pericol nu doar activitatea curentă, ci și viitorul stațiunii”, a declarat un reprezentant al ANRM.

În ciuda avertismentelor anterioare și a presiunii exercitate pentru remedierea problemelor, societatea nu a reușit să respecte normele legale și tehnice impuse. Iar acest lucru a condus la decizia ANRM de a nu prelungi licența.

În timp ce autoritățile caută soluții pentru repornirea exploatării apelor termale, există tensiuni între Consiliul Județean și Consiliul Local din Herculane cu privire la preluarea licenței.

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a propus ca CJCS să preia licența. Însă administrația locală din Herculane susține că are dreptul de preemțiune în această chestiune.

„Este esențial să găsim o soluție rapidă și eficientă pentru a asigura continuitatea și dezvoltarea stațiunii Herculane. Ne dorim ca toți cei implicați să colaboreze pentru a găsi cea mai bună soluție pentru comunitate”, a declarat Romeo Dunca.