Proiectul propus spre finanţare de Primăria oraşului Eforie se derulează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, obiectivul acestuia fiind readucerea pe harta turistică a zonei litoralului românesc a unui obiectiv natural aflat într-o stare accentuată de degradare.
„Beneficiarul proiectului va ecologiza lacul şi va amenaja împrejurimile prin construirea de alei pietonale, spaţii verzi şi o pistă de biciclete în lungime de 1,2 km. Vor fi create infrastructurile conexe de utilitate publică – iluminare publică, mobilier urban, cişmele de băut apă. O promenadă de tip ponton şi un turn belvedere cu înălţimea de 20 m vor fi punctele noi de atracţie în aria lacului Belona din Eforie”, menţionează sursa citată.
De asemenea, atât locuitorii oraşului Eforie, cât şi investitorii locali vor beneficia de investiţiile din fonduri europene, autorităţile preconizând o creştere de peste 15% a numărului de turişti.
„De investiţiile din fonduri europene vor beneficia atât locuitorii oraşului Eforie, cât şi investitorii locali. Astfel, ca urmare a implementării proiectului de finanţare se preconizează o creştere cu peste 15% a numărului de turişti, faţă de anul 2015. De asemenea, amenajarea lacului Belona va contribui la creşterea economică a zonei şi la creşterea ocupării forţei de muncă”, potrivit documentului.
Lacul Belona se află în sudul oraşului Eforie Nord şi a fost amenajat la sfârşitul anilor `50 pentru agrement, pe locul a două ochiuri de apă sărată. Lacul Belona este o întindere de apă artificială, cu apă dulce, cu o suprafaţa de circa 5,2 hectare şi o adâncime de aproape 6 metri.
Proiectul este finanţat din Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară – 7. Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, Prioritatea de investiţii – 7.1 Sprijinirea unei creşteri favorabile ocupării forţei de muncă, prin dezvoltarea potenţialului endogen ca parte a unei strategii teritoriale pentru anumite zone, care să includă reconversia regiunilor industriale aflate în declin, precum şi sporirea accesibilităţii şi dezvoltarea resurselor naturale şi culturale specifice