STATUL a cărui economie se va prăbuşi la dispariţia SECRETULUI BANCAR

Băncile private din centrul financiar asiatic Singapore sunt următoarea ţină a înăspririi reglementarilor din sistemul bancar după ce SUA şi Europa au cedat în faţa evaziunii fiscale.

Oraşul-stat din sud-estul Asiei, care ar putea întrece Elveţia drept cel mai mare centru de offshore-uri din 2020, potrivit firmei de cercetare Wealth Insight, este şi centrul de avere cu cea mai rapidă creştere la nivel global, având active în administrare în valoare de 550 mld. dolari, din care circa 450 mld. dolari reprezintă avere offshore.

Având în vedere dimensiunea uriaşă a acestei economii, băncile private din Singapore se întreabă dacă noile reglementări nu vor lovi în competitivitate.
Din 1 iulie, orice bancă suspectată că ar facilita evaziunea fiscală sau care are controale inadecvate este pasibilă de amenzi usturătoare, dosare penale şi posibil pierderea licenţei de operare în oraşul-stat.

După ce au cules beneficiile de pe urma creşterii averilor din Asia şi a înăspririi reglementărilor bancare în alte părţi, băncile private din Singapore ar putea fi lovite cât de curând.

„Singapore va pierde puternic în scurt timp – am auzit bănci care îşi rezervă noi conturi în Dubai şi Hong Kong şi chiar bănci care îşi mută bancherii şi conturile în Dubai“, a declarat un bancer în vârstă de 39 de ani din Singapore, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

„Ceea ce se poate întâmpla este că o parte din banii «dubioşi» nu vor mai ajunge în Singapore, ceea ce nu este un lucru rău… dar nici măcar banii «sănătoşi» nu vor mai intra în ţară, deoarece clienţii vor să fie siguri că nu vor fi hărţuiţi“, spune un bancher, care a lucrat în Singapore timp de 11 ani.

Elveţia şi-a anunţat luna trecută planurile de slăbire a legilor secretului bancar, care odată erau de neatins, pentru a permite băncilor să ajungă la înţelegeri individuale cu SUA în cazul în care clienţii lor au eludat plata taxelor.

SURSA: CNBC