Statul a dat interdicție. Anunț pentru cei care cumpără prea mult din magazine: Legile n-au funcționat

risipă alimentară

SURSA FOTO: Dreamstime

Interdicțiile privind risipa alimentară au fost în mare parte ineficiente. În SUA, mai mult de o treime din hrană nu este consumată. Deșeurile se adună la mai multe niveluri în lanțul de producție și aprovizionare și contribuie în mare măsură la schimbările climatice. Alimentele care ajung să se descompună în gropile de gunoi produc metan - un gaz cu efect de seră puternic.

Interdicțiile privind risipa alimentară au fost în mare parte ineficiente

Interdicțiile privind risipa alimentară au fost în mare parte ineficiente. În SUA, mai mult de o treime din hrană nu este consumată. Deșeurile se adună la mai multe niveluri în lanțul de producție și aprovizionare și contribuie în mare măsură la schimbările climatice.

Alimentele care ajung să se descompună în gropile de gunoi produc metan – un gaz cu efect de seră puternic. Unele state americane au luat măsuri pentru a încerca să reducă această risipă alimentară, dar un studiu recent a constatat că interdicțiile de stat privind risipa alimentară au avut un impact redus, cu o singură excepție, informează npr.org.

Legile impuse de unele state americane nu au ajutat la nimic

Cercetarea, publicată în revista Science, a analizat primele cinci state care au adoptat interdicții privind risipa alimentară: California, Connecticut, Rhode Island, Vermont și Massachusetts. Între 2014 și 2024, nouă state în total au interzis furnizorilor comerciali de alimente precum Whole Foods și Applebee’s să arunce deșeurile alimentare în gropile de gunoi.

Legile le cer să se composteze sau să se doneze orice deșeuri alimentare. Trimiterea resturilor alimentare la instalațiile de compost sau la sistemele special concepute poate capta sau reduce mai bine emisiile de metan. Dar noile date au descoperit că aceste legi nu au ajutat prea mult.

„Putem spune cu certitudine că legile nu au funcționat. Cu siguranță, nu și-au atins obiectivele propuse”, a spus Robert Evan Sanders, profesor asistent de marketing la Rady School of Management de la Universitatea din California San Diego și co-autor al lucrării.

Legile din cele cinci state au dus la o scădere cu 1,5% a deșeurilor din gropile de gunoi între anii 2014 și 2018, a declarat Sanders pentru NPR. Cercetătorii au stabilit că autoritățile de reglementare se așteptau ca legile să reducă totalul deșeurilor care ajung la gropile de gunoi cu 7-18%, pe baza documentelor publice și a declarațiilor autorităților de reglementare.

„Legile nu au avut niciun efect perceptibil asupra deșeurilor totale din depozitul de deșeuri”, a spus coautorul Ioannis (Yannis) Stamatopoulos, profesor asociat la Universitatea din Texas la McCombs School of Business din Austin.

Ce a mai constatat studiul

Cercetătorii au comparat cele cinci state cu alte state din SUA care nu au implementat o interdicție a risipei alimentare. Comparând statele, au putut prezice cât de multe deșeuri s-ar fi generat, dacă interdicțiile nu ar fi fost implementate. Ei au adunat date despre deșeuri din ceea ce au raportat agențiile de stat de mediu.

Cercetătorii au spus că nu pot măsura în mod direct risipa alimentară, deoarece aceste date nu există. Deoarece deșeurile organice sunt o componentă atât de mare a deșeurilor totale ale depozitului de deșeuri, autorii studiului susțin că statele nu se pot aștepta la o reducere măsurabilă a deșeurilor totale.

Potrivit studiului, Massachusetts s-a remarcat ca fiind singurul stat care și-a atins obiectivul de a reduce cantitatea de deșeuri ajunsă la gropile de gunoi, având o reducere de 7% în medie pe cinci ani, a spus Stamatopoulos. Autorii lucrării au spus că succesul Massachusetts se poate datora parțial anumitor pași pe care statul i-a luat pentru a permite persoanelor și întreprinderilor să respecte legea.

Massachusetts, statul cu cea mai extinsă rețea de unități de procesare a deșeurilor alimentare

Massachusetts avea cea mai extinsă rețea de unități de procesare a deșeurilor alimentare, creând alternative la depozitele de gunoi. În plus, legea din Massachusetts a avut cele mai puține scutiri.

„Este foarte ușor ca oamenii să înțeleagă legile”, a spus Sanders.

Legea a fost aplicată cu inspecții și amenzi, a adăugat el. În schimb, au scris cercetătorii, „nu există aproape nicio aplicare a legii în alte state”. Sanders notează că unele state evaluate de studiu și-au îmbunătățit programele de gestionare a deșeurilor din 2018, anul în care studiul a încetat să colecteze date. De exemplu, în 2022, California a început să ofere tuturor rezidenților și întreprinderilor servicii de colectare a deșeurilor organice.