Aparuta in anul 1998, Legea minelor stipuleaza in art. 46 ca orice societate, indiferent de capital, aflata in activitate la data publicarii legii, isi continua activitatea si dobandeste in administrare zacamantul, prin concesionare directa, fara concurs de oferta; astfel, in urma procedurilor instituite de lege, respectivele societati pot obtine licenta, in functie de resurse, rezerve etc.
Numai ca administrarea si exploatarea fara concurs de oferte a zacamintelor a dus la cresterea interesului unor investitori pentru unele societati aflate in exploatarea unor zacaminte si in plin proces de restructurare si privatizare. In astfel de cazuri, in urma cumpararii pachetului majoritar de actiuni de la FPS, datoriile preluate de noul actionar au fost deseori recuperate prin vanzarea unui singur activ patrimonial, dupa care societatea degrevata de orice debite si putere incepe o prolifica activitate, mai ales la export.
In urma aparitiei Legii minelor, interesul a crescut simtitor, relevante in acest sens fiind zacamintele aurifere din Apuseni si carierele de piatra de calcar, in speta carierele de marmura.
Prin unele date facute publice, conducerea Marmosim Simeria anunta, dupa privatizarea survenita in anul 1998, un curajos program de investitii in vederea dublarii productiei de export. Conform datelor publicate, valoarea investitiilor acestui program, ce se va derula pana in anul 2002, este de 2,8 milioane de dolari SUA. Acest program transforma societatea hunedoreana, fost mare furnizor de produse din marmura pentru Casa Poporului, intr-un important furnizor de blocuri de marmura pentru pietele occidentale si orientale.
De la Casa Poporului
la Hong Kong
Este interesant un amanunt: la capitolul investitii al uneia dintre cele mai lichide societati romanesti, accentul este pus pe retehnologizare in vederea exploatarii carierelor. Este vorba de achizitionarea, intr-o prima etapa, a 12 camioane Volvo de 24 de tone, masini puternice de transport si care vor da posibilitatea dublarii cantitatii de marmura extrasa din cariere. Conform acelorasi date, productia actuala a SC Marmosim este destinata in proportie de 80% pietei interne, restul de 20% revenind exporturilor, in tari ca Germania, Italia si Ungaria; se realizeaza in acest fel 1,2 milioane dolari, urmand a fi semnate alte doua contracte cu societati din Hong Kong si SUA.
Exista voci care sustin ca exploatarea carierelor reprezinta o mare afacere, iar prelucrarea si comercializarea pietrei a dus la prima forma de monopol privat in Romania. L-am contactat telefonic pe directorul economic al SC Marmosim, Ioan Stefan, intrebandu-l daca exportul de produse din marmura prelucrata in Romania nu ar fi mai eficient. Domnia sa sustine ca lipsa unei tehnologii adecvate face mai avantajos exportul produselor de marmura in bloc.
Intre fotoliul de deputat si cel de actionar
Societatea comerciala Marmosim Simeria a fost privatizata in anul 1998, cand pachetul majoritar de actiuni a fost adjudecat de SC Titan Mar Bucuresti, care a devenit astfel actionar principal detinand 60% din actiuni. In prezent, 25% din actiuni revin „cuponarilor”, iar restul unor fonduri de investitii.
Actionarul principal, Titan Mar Bucuresti, este o societate comerciala avand ca obiect de activitate taierea si fasonarea pietrei, fabricarea produselor abrazive, precum si comercializarea acestor produse: profitul realizat la firma bucuresteana este de 8.010.185 mii lei. Societatea Titan Mar Bucuresti, principalul actionar, are ca presedinte al consiliului de administratie pe Adrian Videan, unul dintre proprietarii societatii, deputat PD. Conducerea societatii sustine ca, in prezent, productia pentru intern reprezinta 80%; din cauza starii precare a economiei, cererea de produse finite este insa relativ redusa, iar blocajul financiar face ca recuperarea banilor sa fie inca o problema, astfel incat este necesar ca orientarea investitiilor sa se faca spre piata externa. Desi a trecut un an de la privatizare, in ceea ce priveste retehnologizarea nu s-a schimbat inca nimic, urmand a fi dezvoltate exporturile, pentru care preturile practicate sunt duble fata de cele de pe piata interna. In prezent, la intern, o tona de calcar in bloc se valorifica cu 1,5 milioane lei. Deocamdata, conducerea societatii din Simeria este circumspecta in ceea ce priveste noile contracte.
Conform Legii minelor, Marmosim isi pastreaza in administrare cele noua cariere, care produc cea mai buna marmura din Romania: Carpinis, Geoagiu, Alunu, Pietroasa, Ruschita, Bucova, Caprioara, Moncasa, Podeni si Bobalna.
In Romania mai exista si alte societati ce detin in prezent cariere in administrare si exploatare. Sa amintim doar Macon SA Hunedoara, Marmura Bucuresti, Marmura Tulcea sau Marmura Sf. Gheorghe. Am vrut sa aflam daca la nivel local si national exista un control al activitatii de exploatare a carierelor de marmura, pe fondul anuntatei tentative de dezvoltare a exporturilor de marmura in bloc, in eventualitatea epuizarii resurselor minerale. Am incercat la Inspectoratul Judetului Hunedoara, din cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale. Ne-a surprins faptul ca inspectorul Adrian Pop, in prezenta unui alt inspector, aproape ne-a bruscat, utilizand cuvinte incriminante la adresa presei, care se face vinovata, in viziunea acestora, de dezastrul economic actual al Romaniei. Domnia sa isi fondeaza acuzatiile pe experienta celor 16 ani de posesie neclintita a fotoliului de inspector. Iar impenetrabilitatea in ceea ce priveste Marmosim vine, poate, de la faptul ca, timp de patru ani, a lucrat la aceasta societate. Scapati ca prin minune de la inspectorat, am vrut sa aflam unele amanunte privind controlul privatizarilor de la FPS Hunedoara. Raspunsul a fost prompt: privatizarea Marmosim a fost facuta de Bucuresti.
Repulsia organelor statului fata de transparenta exploatarii unor zacaminte ramane o mare necunoscuta…
Exportul si investitiile nu se discuta
La portile societatii Marmosim este intotdeauna aglomeratie, monumentele funerare, placajele de marmura, mozaicul si – de ce nu – blocurile de piatra masiva avand o mare cautare. Langa intrarea societatii, firma magazinului propriu anunta desfacerea propriilor produse: carne Marmosim. Se pare ca societatea, care i-a mentinut dupa privatizare pe toti cei 740 de angajati si-a extins activitatea cu o ferma de crestere a animalelor. Lucru, de altfel, laudabil, despre care am fi vrut sa putem scrie.
Insa dupa ce in prealabil acceptasera o discutie afland ca este vorba despre dezvoltarea investitiilor si cresterea exportului de marmura, directorii de la Marmosim s-au eschivat, sustinand ca actionarul principal le-a interzis orice declaratii in presa centrala, pe aceasta tema…
Date despre Titan Mar
Rezultate financiare
1. Cifra de afaceri (1998): 18.886.391 mii lei
2. Profit brut (1998): 8.010.183 mii lei
3. Profit net (1998): 8.010.183 mii lei
4. Capital social (1998): 619.200.000 mii lei
Actionari principali
1. Miorita Videanu 49,15%
2. Adrian Videanu 23,25%
3. Romanian Investment Fund Cipru 9,53%
4. Romanian American Enterprise Fund 9,53%