in scandalul FNI, statul este bun de plata. Oricate voci ar striga ca nimeni nu i-a obligat pe investitori sa-si bage banii la FNI, oricat ar spune multe voci ca noi ceilalti n-avem nici o vina ca FNI s-a prabusit si ca nu vad de ce ar trebui sa suportam paguba, statul are o mare parte de vina in furtul de la FNI. Prin stat intelegem institutiile statului care ar fi trebuit sa supravegheze functionarea fondurilor de investitii. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a stiut si a tacut, CEC a dat girul credibilitatii sale, Ministerul Finantelor a inchis ochii, Parlamentul nici nu s-a gandit sa ia la intrebari CNVM si BNR nu s-a uitat la plasamentele CEC.
Nu este prima oara cand statul (prin buzunarul sau bugetul) acopera gauri financiare. De zece ani regii autonome si intreprinderi care consuma mai mult decat produc primesc subventii directe sau indirecte de la bugetul de stat. De acesti bani au beneficiat muncitorii din ramurile subventionate. Sumele respective pot fi considerate un fel de nota de plata achitata de noi toti in numele linistii sociale. in al doilea rand, statul a platit de la buget subventionarea industriei petroliere si agricultura. in acea perioada cu totii am consumat benzina si carne mai ieftine. in cele din urma, aceasta politica s-a dovedit falimentara, in special pentru cele doua banci – Bancorex si Banca Agricola – care au derulat acest tip de subventii. in al treilea rand, bugetul a mai acoperit gaurile din banci prin emiterea de titluri de stat. Mai trist este ca, la scadenta, titlurile de stat le vom plati tot noi, populatia Romaniei, in vreme ce creditele nerambursate au intrat doar in buzunarul unor oameni de afaceri pe care ii poti numara pe degetele a doua maini.
Este o adevarata harababura in modul de functionare a institutiilor statului. Banca Nationala si CNVM sunt subordonate Parlamentului. Dar rapoartele de activitate ale acestor institutii nu s-au mai discutat in Parlament de ani de zile. Nimeni nu i-a mai tras la raspundere pe sefii acestor institutii. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste Curtea de Conturi. Daca nu i-a tras nimeni de maneca, sefii de la CNVM si-au facut in liniste de cap, adica si-au vazut de propriile interese. Sa fii sub controlul (inexistent) al Parlamentului a ajuns o adevarata binefacere. Puteai sa dormi linistit!
Acum, statul se face ca lucreaza. Se face ca ii gaseste pe vinovati si le promite investitorilor de la FNI ca acestia vor raspunde cu averile. Este insa evident ca averile lui Camenco Petrovici, Stefan Boboc si soferului Ioanei Vlas nu pot indestula prea multi investitori. Mai mult ca sigur, multi bani furati de la FNI se odihnesc in conturi din strainatate. Ca si in cazul bancilor devalizate sau ca si in afacerile de contrabanda cu tigari, si la FNI vom avea doar tapi ispasitori, nu si vinovati. Timpul va trece, lumea va uita, pedepsele vor fi blande si pagubitii vor ramane cu banii luati.
Statul trebuie sa scoata bani si pentru investitorii de la FNI. Nu pentru ca este an electoral. Nu pentru ca este dispus sa faca gesturi populiste. Ci pentru ca va trebui sa recunoasca faptul ca institutiile pe care le pastoreste au gresit. Si cine greseste plateste. Am platit de la buget pentru industriile neperformante, pentru intreprinderile cu pierderi, pentru furturile din banci, va trebui sa platim si escrocheria FNI. Atata vreme cat institutiile statului nu-si vor face treaba, vom deschide larg punga. Vom achita nota de plata a „tepelor” in loc sa dam bani pentru sanatate, pentru armata si pentru justitie.