Cristian Erbașu, despre eliminarea facilităților fiscale din construcții

Cristian Erbașu, proprietar al companiei Construcții Erbaşu și președinte al Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) și al Confederației Antreprenorilor și Investitorilor din România (CAIR), a declarat duminică, în cadrul emisiunii „Drumurile noastre”, că eliminarea facilităților fiscale din domeniul construcțiilor va afecta întreaga țară, având în vedere că acest sector a fost un pilon esențial al economiei românești.

Impactul eliminării facilităților fiscale asupra economiei

Erbașu a evidențiat rolul crucial al domeniilor precum construcțiile, agricultura și IT-ul, considerate strategice pentru dezvoltarea României. Aceste sectoare au avut o importanță majoră în atragerea fondurilor europene și în dezvoltarea infrastructurii naționale, iar lipsa de specialiști a avut un efect negativ nu doar asupra construcțiilor, ci asupra întregii economii.

El a subliniat că pentru dezvoltarea infrastructurii țării este esențial să existe lucrători calificați, având în vedere necesitatea de autostrăzi, spitale, școli și alte facilități esențiale pentru funcționarea economiei.

Cristian Erbașu
Cristian Erbașu

În plus, Erbașu a explicat că eliminarea facilităților fiscale va afecta multiple sectoare, incluzând angajații din sectorul public și privat, IMM-uri și microîntreprinderi, fără a face excepție pentru domeniile strategice precum agricultura, construcțiile și IT-ul. El a subliniat că impactul eliminării acestor stimulente fiscale se va resimți la nivel național, iar în urma reducerii acestora, sectorul construcțiilor a înregistrat o scădere de 5% pentru prima dată în ultimii cinci ani.

„Aceste domenii erau strategice pentru țară, pentru România. Aâta timp cât îți doreai să atragi fonduri europene, să faci infrastructura și nu aveai lucrători, nu aveai specialiști afecta nu numai domeniul construcțiilor, ci afecta întreaga țară.

Dacă nu ai autostrăzi, nu ai spitale, nu ai școli, nu ai alte clădiri în care să își desfășoare toți activitatea și aveai nevoie de lucrători pentru a dezvolta infrastructura țării era o problemă de interest național. Asta a fost gândirea când s-au dat aceste facilități din 2019 până în 2028, pentru 10 ani de zile. Prin această ordonanță trenuleț practic sunt atinse toate breslele, toate categoriile, inclusiv angajații la stat, inclusiv cei privați, IMM-urile, microîntreprinderile, deci nu puteau să facă excepție agricultorii, consructorii și IT-iștii.

Chiar dacă există un interes general și părerea noastră rămâne aceea că țara va suferi prin eliminarea acestor facilități. S-a văzut anul trecut, odată cu eliminarea unei părți a acestor facilități practic am avut pentru prima dată după cinci ani o descreștere în zona construcțiilor cu 5%, după ce un an de zile am avut creșteri spectaculoase.

Practic domeniul construcțiilor dacă ne uităm în indicatorii INS-ului a fost motorul care a ținut România să nu intre în recesiune timp de cinci ani de zile”, a explicatErbașu facilitățile fiscale.

Domeniile strategice care beneficiază de facilități fiscale

Erbașu a menționat că facilitățile au fost acordate pentru domenii strategice, precum IT-ul, agricultura și construcțiile, esențiale pentru dezvoltarea infrastructurii naționale.

El a subliniat că, pentru atragerea fondurilor europene și realizarea infrastructurii, lipsa de lucrători și specialiști nu afecta doar sectorul construcțiilor, ci întreaga țară. În absența autostrăzilor, spitalelor, școlilor și altor clădiri necesare pentru desfășurarea activităților, devenea evidentă necesitatea de a avea forță de muncă pentru dezvoltarea infrastructurii, considerându-se astfel o problemă de interes național.

Posibilul impact al eliminării facilităților asupra sectorului

Cristian Erbașu a vorbit despre efectele pe care le-a avut deja eliminarea unei părți din aceste stimulente: „Prin această ordonanță trenuleț practic sunt atinse toate breslele, toate categoriile, inclusiv angajații la stat, inclusiv cei privați, IMM-urile, microîntreprinderile, deci nu puteau să facă excepție agricultorii, constructorii și IT-iștii.

Chiar dacă există un interes general și părerea noastră rămâne aceea că țara va suferi prin eliminarea acestor facilități. S-a văzut anul trecut, odată cu eliminarea unei părți a acestor facilități practic am avut pentru prima dată după cinci ani o descreștere în zona construcțiilor cu 5%, după ce un an de zile am avut creșteri spectaculoase.