Comisia Europeană (CE) a aprobat recent acordarea unui ajutor de stat de 1,17 miliarde de lei (circa 270 de milioane de euro) pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din cele trei unităţi. Pentru anul 2012, prin Hotărârea aprobată astăzi, s-a decis acordarea unui ajutor de stat în sumă de 213,085 milioane de lei, urmând ca în următorii ani, până în 2018, să fie acordat ajutor de stat până la suma totală de 1,17 miliarde de lei.

Fondurile sunt alocate de la bugetul de stat, pentru acoperirea diferenţei dintre costurile de producţie previzibile şi veniturile previzibile, precum şi pentru acoperirea costurilor excepţionale.

Mai exact, pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile în proces de închidere definitivă se acordă ajutor de stat în sumă de 158,379 milioane de lei, fonduri destinate acoperirii pierderilor aferente producţiei curente. Pentru acoperirea costurilor excepţionale, destinate să acopere cheltuielile ocazionate de programe de reconversie socială, gratuităţi pentru pensionarii proveniţi din activitatea minieră şi măsuri de sprijin pentru persoanele disponibilizate, se acordă 54,706 milioane de lei.
 
CNH, deţinută integral de stat, deţine în prezent şapte unităţi de producţie de cărbune – Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani.