Conform unor informaţii apărute în Wall Street Journal, oficialii americani au început să facă presiuni asupra Bank of America să-şi „înnoiască board-ul director” prin aducerea unor oameni „cu mai multă experienţă bancară”.
Aceasta ar fi încă o dovadă că statul american deţine un control destul de mare în cadrul sistemului financiar.
„Mişcarea reprezintă o influenţă neobişnuită a guvernului federal în treburile unei instituţii financiare în care nu deţine nici măcar o singură acţiune”, scrie WSJ.
La începutul acestei luni, Bank of America l-a înlocuit pe Kenneth Lewis care deţinea funcţia de CEO, cu Walter Massey. Rezerva Federală a trimis un mesaj în care a afirmat că vede cu ochi buni această schimbare şi că o reînnoire la nivelul întregului board ar fi, de asemenea, binevenită.
Conform WSJ, statul american se implică şi în schimbarea conducerii la Citigroup, precum şi la compania americană General Motors.
Kenneth Lewis, un CEO „cu probleme”
Bank of America, cea mai mare bancă americană la ora actuală din punct de vedere al activelor, este instituţia financiară care a preluat Merrill Lynch la sfârşitul anului trecut. Preluarea a ridicat mari probleme, care mai apoi au degenerat într-un adevărat scandal.
Conform declaraţiilor lui Kenneth Lewis, Henry Paulson şi Ben Bernanke nu ar fi vrut să divulge dificultăţile financiare ale Merrill înainte de preluarea sa. Dacă ar fi făcut acest lucru, probabil că acţionarii s-ar fi opus achiziţiei. O eventuală opunere ar fi însemnat, spune Lewis, o lovitură grea pentru sistemul financiar american.
În momentul în care a fost informat de pierderile uriaşe ale băncii, Lewis ar fi dorit să anuleze operaţiunea.
Ajuns la Washington pentru discuţii, directorul a fost „rugat” să nu activeze clauza de anulare a preluării înainte de a „alte consultaţii”. Apoi au avut loc diverse întrevederi cu Paulson şi cu Bernanke.
În continuare reticent, Kenneth Lewis ar fi primit pe 17 decembrie un mesaj în care i se spunea că managementul şi consiliul de administraţie al Bank of America ar putea fi schimbat în cazul în care nu va avea loc preluarea. La 1 ianuarie 2009, preluarea Merrill Lynch de către Bank of America a fost finalizată.
SURSA: „Wall Street Journal”