Marcel Ciolacu a oferit mai multe informații la începutul ședinței de Guvern. În primul rând, el a oferit mai multe informații despre proiectul potrivit căruia vor fi anulate dobânzile și penalitățile celor care plătesc restanțele până pe 25 noiembrie. Actul normativ va fi pus în transparență publică.
Marcel Ciolacu a anunțat o serie de măsuri pentru a aduce venituri în plus la buget
De asemenea, premierul a subliniat și că oamenii de afaceri și contribuabilii corecți vor primi o bonificație de 3%. Șeful PSD spune că măsura este una revoluționară în România.
În opinia lui, este „cea mai firească prin care arătăm un semn de apreciere pentru toți contribuabilii onești”.
„Azi va fi pusă în transparență publică și actul normativ prin care luăm o serie de măsuri pentru a aduce venituri în plus la buget. Anulăm dobânzile și penalitățile celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanțe până pe 25 noiembrie.
Luăm însă și o măsură în premieră după Revoluție: răsplătim și contribuabilii corecți, cu taxele la zi! Astfel, de luna următoare, ei primesc o bonificație de 3%, deci plătesc mai puțin către stat. Consider că este forma cea mai firească prin care arătăm un semn de apreciere pentru toți contribuabilii onești din această țară”, a anunțat Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Sunt pregătite beneficii și pentru următoarele categorii
Amintim că Ministerul Finanțelor pregătește un proiect care vizează firmele, asocierile și alte entități fără personalitate juridică. Sunt pregătite beneficii și pentru următoarele categorii:
- persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere;
- unitățile administrativ-teritoriale;
- instituțiile publice.
Acestea vor putea beneficia de înlesnire la plata obligațiilor restante către bugetul statului. Potrivit proiectului, ar putea beneficia de ștergerea a 85% din penalități și dobânzi.
Ar putea fi scutite și de alte accesorii aferente obligațiilor principale restante la bugetul statului
Totodată, categoriile vizate ar putea fi scutite și de alte accesorii aferente obligațiilor principale restante la bugetul statului la data de 31 august 2024. În schimb, trebuie îndeplinite mai multe condiții.
O primă astfel de cerință este că trebuie să plătească datoriile restante la stat sub anumite condiții.
Simultan, un procentaj de 10% din obligațiile bugetare principale restante vor putea fi transformate în credit fiscal.