Statul român ar vrea să redevină acționar majoritar al Electrica SA
Surse au declarat că statul român intenționează să își recapete statutul de acționar majoritar la Electrica SA și analizează diverse opțiuni pentru a realiza acest lucru.
Alte surse au spus că „este un scenariu de lucru”, potrivit Economedia.
Actualmente, Electrica SA este o companie listată la bursă, iar statul român deține 49,7850% din acțiuni. Restul acțiunilor sunt distribuite între Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (2,0446%), BNY Mellon DRS (0,5698%), alte entități juridice (43,1541%) și persoane fizice (4,4465%), conform datelor furnizate de Depozitarul Central la 30 septembrie 2024.
Societatea Energetică Electrica SA s-a listat la Bursa de Valori București (BVB) acum mai bine de 10 ani. În vara anului 2014, compania a vândut 51% din acțiunile sale, obținând o sumă de peste 440 de milioane de euro, care ar fi trebuit să sprijine ambițiile companiei de a deveni un lider regional în domeniul energetic, atât pe segmentul de distribuție a energiei electrice, cât și prin proiecte de producere proprie a energiei.
Această listare a fost un moment istoric pentru BVB, fiind singura privatizare cu pachet majoritar realizată prin bursă și singura emisiune de acțiuni noi din portofoliul statului român.
Evoluție stagnantă a acțiunilor
Cu toate acestea, ultimii zece ani au fost caracterizați de o evoluție relativ stagnantă a prețului acțiunilor, care în prezent sunt cu doar 40,5% mai mari față de prima sesiune de tranzacționare, potrivit unei analize realizate de Tradeville anul trecut.
Unul dintre factorii care ar putea explica această evoluție stagnată este faptul că societatea nu a fost constantă în implementarea planurilor sale de dezvoltare, iar rezultatele obținute au fost sub așteptările inițiale.
În ciuda faptului că în 2014 compania își propunea să devină o entitate integrată pe verticală cu o prezență regională importantă, zece ani mai târziu aceasta nu a reușit să iasă din granițele naționale, conform aceleași analize.
Grupul Electrica, victima unui atac cibernetic
Recent, în luna decembrie, Grupul Electrica a fost victima unui atac cibernetic de tip ransomware. Într-o intervenție live la Euronews România, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că hackerii au încercat să captureze și să cripteze sistemele informatice ale companiei, urmând ca aceștia să ceară o recompensă sub formă de criptomonede pentru furnizarea cheii de decriptare.
Oficialul a precizat că atacatorii au vizat echipamente din rețeaua Electrica în cadrul acestui atac cibernetic.
„A fost un atac cibernetic de tip ransomware. Echipamentele de rețea care au fost vizate au fost ridicate și nu sunt afectate.
Sistemul Scada care gestionează datele din sistemul energetic al companiei Electrica este izolat și complet funcțional. Nu ar trebui să existe niciun fel de deranjament la nivelul clientului final din perspectiva acestui atac cibernetic”, a declarat acesta.
Grupul Electrica a transmis atunci că sistemele critice nu au fost afectate, iar eventualele disfuncționalități apărute în interacțiunea cu consumatorii au fost cauzate de măsurile de protecție a infrastructurii interne. Reprezentanții companiei au mai precizat că aceste măsuri sunt temporare și au rolul de a asigura securitatea întregului sistem.