Ceea ce in Romania este deocamdata doar in stadiu de proiect, in Bulgaria s-a pus in practica. Este vorba despre o companie energetica integrata, aflata sub controlul statului. Ministrul Economiei Petar Dimitrov a declarat ca a notificat Comisia Europeana asupra acestui aspect, "iar reactia nu a fost una negativa", a precizat el, fara a spune clar care a fost raspunsul.Concret, trustul exista deja si se numea Bulgargaz Holding, iar in prezent cuprinde doar trei companii: Bulgargaz (furnizorul de
Ceea ce in Romania este deocamdata doar in stadiu de proiect, in Bulgaria s-a pus in practica. Este vorba despre o companie energetica integrata, aflata sub controlul statului. Ministrul Economiei Petar Dimitrov a declarat ca a notificat Comisia Europeana asupra acestui aspect, „iar reactia nu a fost una negativa”, a precizat el, fara a spune clar care a fost raspunsul.
Concret, trustul exista deja si se numea Bulgargaz Holding, iar in prezent cuprinde doar trei companii: Bulgargaz (furnizorul de gaze), Bulgartransgaz (compania de transport a gazului) si compania de telefonie Bulgartel. Noul trust are si un alt nume: Bulgarian Energy Holding, iar in plus fata de cele trei firme deja existente, i s-au adaugat conglomeratul din domeniul minier Mini Maritza Iztok, centrala de energie termala Maritza Iztok 2, centrala nucleara de la Kozlodui si transportatorul de electricitate NEK. Asadar, in loc sa creeze o noua companie, bulgarii au schimbat numele celei vechi, careia i-au anexat alte patru cu relevanta in domeniu.
Mutarile de trupe din domeniul energetic bulgar nu se vor opri insa aici. Ministrul mai are in plan (deocamdata doar la nivel de idee) transferarea a 33,3% din cele trei companii de distributiei a electricitatii catre noul trust. Potrivit consultantului Deloitte, noul gigant energetic ar avea active de patru miliarde de euro, un profit anual de 114 milioane euro si o capacitate totala instalata de 6.000 megawatti. Compania spera sa faca domeniul energetic mai competitiv in regiune, dar si sa fie un exemplu pentru alte tari, aluzia fiind facuta la Romania.
Noua companie va avea, prin intermediul participatiunilor deja detinute de NEK si de Bulgargaz, majoritatea actiunilor din viitoarea centrala nucleara de la Belene, cat si din cateva proiecte energetice de transport, precum conducta South Stream (pe traseul Burgas – Alexandropolis). Compania va fi listata la bursa de la Sofia, dar nu in viitorul apropiat.