Nu există nicio modalitate prin care Bulgaria să poată participa la o procedură pentru achiziţionarea activelor de distribuţie a energiei electrice deţinute de compania cehă CEZ în Bulgaria, a declarat luni ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, informează BTA.
În anul 2004, grupul ceh CEZ a preluat mai multe active din Bulgaria, printre care şi o companie care distribuie energie electrică pentru mai mult de două milioane de gospodării în vestul Bulgariei, după ce a înaintat o ofertă de 281,5 milioane de euro. La începutul acestui an, însă, CEZ a anunţat că vrea să îşi vândă activele din Bulgaria şi a primit mai multe oferte din partea unor investitori din România, Franţa şi Turcia.
Întrebată dacă statul bulgar intenţionează să preia controlul la CEZ Bulgaria, Temenuzhka Petkova a subliniat luni că CEZ este o companie privată la care cel mai mare acţionar este statul ceh.
„Faptul că CEZ a scos la vânzare activele pe care le are în Bulgaria este o decizie care aparţine în întregime proprietarului. Procedura se derulează în conformitate cu legislaţia din Cehia iar la acest moment Bulgaria nu poate participa în niciun fel”, a explicat Petkova. Aceasta a atras atenţia asupra faptului că răscumpărarea de către Bulgaria a activelor CEZ ar presupune resurse considerabile, nu doar pentru preluarea activelor ci şi investiţii în mentenanţa reţelelor.
Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea fostei filiale de distribuţie şi furnizare Electrica Oltenia.
Săptămâna trecută, ministrul Energiei, Toma Petcu a declarat că furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica a depus o ofertă pentru preluarea companiei pe care CEZ o deţine în Bulgaria. Ministerul Energiei deţine 48,7% din acţiunile Electrica, restul fiind tranzacţionate pe bursă.
AGERPRES