Începând cu 1 octombrie 2024, toate automatele comerciale din România trebuie dotate cu case de marcat fiscale. Nerespectarea noii legislații aduce amenzi și chiar suspendarea activității economice. Ce sancțiuni riscă operatorii.
ANAF impune digitalizarea automatelor de cafea, snacks-uri și băuturi în România, prin instalarea caselor de marcat fiscale. Această măsură aduce beneficii antreprenorilor, dar și sancțiuni semnificative pentru cei care nu se conformează.
Noile reglementări privind digitalizarea automatelor comerciale
Noile reglementări prevăd obligația antreprenorilor din România care dețin automatele comerciale să le echipeze cu case de marcat fiscale. Această măsură afectează toate automatele de cafea, snacks-uri și băuturi, precum și spălătoriile auto de tip self-service. Începând cu 1 octombrie 2024, antreprenorii trebuie să respecte aceste reguli, în caz contrar riscând sancțiuni dure din partea ANAF.
Adrian Dinu, fondator și director general al grupului de firme Creasoft, a oferit detalii despre funcționarea caselor de marcat la vendomate:
„Antreprenorii pot obține informații în timp real despre vânzările și stocurile de produse din vendomate, își pot îmbunătăți fluxurile de aprovizionare și totodată pot elimina riscul furturilor de bani și de produse (care în prezent apare în timpul aprovizionării/ colectării banilor).
Astfel, antreprenorii pot primi în timp real informațiile privind vânzările efectuate și stocurile din vendomate”, a explicat Adrian Dinu, fondator și director general al grupului de firme Creasoft.
Sancțiuni severe pentru nerespectarea legislației
În cazul în care operatorii economici nu se conformează noilor reglementări, aceștia riscă sancțiuni severe din partea ANAF. Noile măsuri vizează nu doar vendomatele de cafea, snacks-uri și băuturi, ci și spălătoriile auto de tip self-service. Operatorii care nu se conformează noilor reglementări riscă amenzi de până la 10.000 de lei și, în unele cazuri, suspendarea activității.
„De la 1 octombrie 2024, toate vendomatele din România trebuie dotate cu case de marcat fiscale de tip <unattended>. Legea permite ca aceste case de marcat din vendomate să nu aibă afișaj și să nu emită bon, pentru că, așa cum sunt concepute, vendomatele nu au fante de eliberare bonuri și nici loc pentru instalarea afișajelor digitale”, a declarat Adrian Dinu.
Pe lângă amenzile financiare, legislația prevede și măsuri administrative dure. Dacă operatorii nu își echipează vendomatele cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), aceștia riscă suspendarea activității economice. Suspendarea rămâne în vigoare până la dotarea completă a automatelor cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a unei jumătăți din cuantumul acesteia.
Detalii legale și procedura de aplicare a amenzilor
Conform articolului 11 alin. (1) lit. f) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 28/1999, antreprenorii au obligația de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale. Nerespectarea acestei obligații atrage după sine mai multe consecințe legale. Astfel, amenzile aplicate pot varia între 8.000 și 10.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei. În plus, operatorii economici care nu pot justifica sumele obținute din vânzările fără AMEF riscă confiscarea acestora.
Astfel, începând cu data de 01 octombrie 2024, operatorii economici din România care nu vor respecta obligația de a asigura dotarea automatelor comerciale cu AMEF în vederea transmiterii datelor fiscale către sistemul informatic al ANAF, vor fi sancționați cu:
- amendă de la 8.000 de lei la 10.000 de lei;
- confiscarea sumelor nejustificate;
- suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu AMEF și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. f) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, conform legislației în vigoare.