Din această sumă, majoritatea fondurilor au fost distribuite prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), care a acoperit 336.944.281,79 euro (peste 1,67 miliarde de lei), potrivit informațiilor înregistrate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
APIA informează că aceste fonduri au fost alocate unui număr de 649.065 beneficiari
Aceste fonduri destinate fermierilor au fost alocate unui număr de 649.065 beneficiari. În paralel, plățile pentru măsurile de dezvoltare rurală (intervenții DR) finanțate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și bugetul național (BN1) au fost realizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Plățile efectuate prin FEGA sunt calculate în lei, utilizând un curs valutar de 4,9753 lei/euro. În schimb, plățile pentru măsurile finanțate prin FEADR sunt convertite la un curs ușor diferit, de 4,9756 lei/euro.
În contextul campaniei de plată a avansurilor aferente cererilor de plată depuse în 2024, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a anunțat că s-au distribuit fonduri totale de 1.283.042.988 euro, echivalentul a peste 6,38 miliarde de lei. Aceste sume provin din trei surse principale de finanțare:
- FEGA;
- FEADR;
- BN1.
FEGA este un fond creat de Uniunea Europeană în vederea dezvoltării agriculturii
Amintim că FEGA este un fond creat de Uniunea Europeană în vederea dezvoltării agriculturii statelor membre ale acesteia, prin gestiune partajată între Uniune și statele membre.
FEGA finanțează următoarele cheltuieli în mod direct și în conformitate cu dreptul Uniunii:
- promovarea produselor agricole, efectuate fie direct de către Comisie, fie prin intermediul unor organizații internaționale;
- măsuri luate în conformitate cu legislația comunitară pentru a asigura conservarea, caracterizarea, colectarea şi utilizarea resurselor genetice în agricultură;
- crearea și întreținerea sistemelor informatice de contabilitate pentru agricultură;
- sistemele de investigare agricolă, inclusiv investigațiile privind structura exploatațiilor agricole.
Fondul finanțează următoarele cheltuieli în contextul gestionării comune între statele membre şi Comunitate, în conformitate cu dreptul Uniunii:
- măsurile de reglementare sau sprijinire a piețelor agricole;
- plățile directe către agricultori în contextul politicii agricole comune;
- contribuția financiară a Uniunii la măsurile de informare și promovare a produselor agricole pe piața internă a Uniunii și în țările terțe, întreprinse de statele membre pe baza unor programe selectate de Comisia Europeană;
- contribuția financiară a Uniunii la programul de încurajare a consumului de fructe și legume în școli, menționat în art. 23 din R. (UE) nr. 1308/2013 și la măsurile privind bolile animalelor și pierderea încrederii consumatorilor, astfel cum sunt menționate în art. 155 din R (UE) nr. 1308/2013.