Păcănelele își pot recupera taxa pentru organizarea jocurilor de noroc
Păcănelele își pot lua banii înapoi. Companiile cărora le-a fost revocată licența pentru organizarea jocurilor de noroc vor avea posibilitatea să recupereze o parte din taxele plătite.
Păcănelele își pot lua banii înapoi. Măsura este prevăzută într-un ordin al Ministerului Finanțelor, recent publicat în Monitorul Oficial.
De asemenea, jocurile de tip păcănele au fost interzise în localitățile cu o populație mai mică de 15.000 de locuitori, conform noilor reglementări legale.
Conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 80/2024, operatorii cărora li se revocă licența de organizare a jocurilor de noroc au obligația de a achita diferența rămasă de plată din taxa anuală aferentă autorizației sau autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc.
Excepția din același act normativ
Totuși, printr-o excepție reglementată în același act normativ, operatorii care notifică Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) cu privire la renunțarea la licența de organizator sau la încetarea exploatării anumitor activități de jocuri de noroc sau mijloace de joc, ca urmare a faptului că nu mai îndeplinesc condițiile legale de organizare sau exploatare, nu mai sunt obligați să achite diferența rămasă din taxa anuală.
În astfel de situații, ONJN efectuează verificarea condițiilor care au condus la încetarea activității sau la renunțarea la licență. De asemenea, taxa anuală achitată anticipat pentru mijloacele de joc tip slot-machines (păcănele) care nu mai sunt exploatate este restituită proporțional. Restituirea se face pentru perioada cuprinsă între data de întâi a lunii următoare celei în care activitatea a încetat și sfârșitul perioadei autorizate.
Potrivit legislației în vigoare, din taxele colectate pentru obținerea licenței de organizare a jocurilor de noroc, autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, taxei de acces și din celelalte taxe aferente, un procent de 1% este alocat ca venit pentru Comitetul Olimpic și Sportiv Român, iar 0,2% este direcționat către Comitetul Național Paralimpic.
În cazul în care aceste taxe sunt restituite proporțional, partea achitată anticipat către cele două entități menționate urmează să fie, de asemenea, returnată acestora. Aceasta se face separat de sumele deja virate la bugetul de stat, care sunt reglementate prin alte prevederi.
Jocurile de noroc, interzise în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori
Amintim că pe 18 aprilie, în Monitorul Oficial a fost publicată legea care prevede interzicerea utilizării aparatelor de tip slot machine în localitățile cu o populație mai mică de 15.000 de locuitori. Această reglementare urmează să intre în vigoare pe 28 aprilie.
În contextul noii legislații, unele primării din sate și comune au început să emită adeverințe care atestă presupusa „capacitate” a localităților, în încercarea de a găsi soluții pentru ocolirea prevederilor legale. Mai multe puteți citi aici.