Statul-dădacă al Chinei devine tot mai băgăcios. Un numitor comun al multor dictaturi este convingerea deplină a conducătorilor lor că ei știu ce e cel mai bine pentru poporul lor.
Deținând monopolul asupra puterii politice, controlul asupra utilizării forței și asupra comunicațiilor, ei impun decizii cu privire la ce poate populația să vadă, să audă și – în măsura în care regimul o poate face – să gândească.
Statul-dădacă al Chinei devine tot mai băgăcios. Xi Jinping ”strânge șurubul”
Președintele Xi Jinping pare că dirijează China spre o perioadă de control intensificat, vârând cu forța statul-dădacă în viața personală a oamenilor, scrie THE WASHINGTON POST
Pe 2 septembrie autoritatea pentru televiziune a Chinei a interzis prezența bărbaților efeminați pe micul ecran, afirmând că posturile trebuie „să pună capăt cu fermitate fătălăilor și altor estetici anormale”, utilizând un termen peiorativ de argou pentru bărbații efeminați – „niang pao”, care se traduce literalmente ca „pistoale de fetițe”.
Dispoziția trădează îngrijorarea autorităților cum că vedetele pop chineze, care imită stilul prețios al unor cântăreți și actori sud-coreeni și japonezi, nu îi încurajează pe tinerii bărbați ai Chinei să fie suficient de masculini, scrie Associated Press.
Guvernul a reacționat la succesul din ultimii ani al unor interpreți tineri cu trăsături delicate și al celebrităților care apar în filme comerciale, fac reclamă pentru firme cosmetice sau sunt pe primele locuri în topurile muzicale.
Îngrădirea libertăților personale
După cum explica acum doi ani Helen Gao în New York Times, ascensiunea lor reprezintă una dintre cele mai importante trăsături culturale ale ultimului deceniu. Acum ei vor fi șterși de pe ecranele televizoarelor, întrucât partidul-stat știe mai bine cum trebuie să stea lucrurile.
Pe 30 august autoritatea pentru jocuri video a Chinei a anunțat că înăsprește regulile pentru sute de milioane de gameri: cei sub 18 ani se pot juca online doar câte o oră vinerea, în weekend și în vacanță, iar în cursul săptămânii școlare nu au voie să se joace.
Luna trecută un ziar afiliat agenției oficiale de știri a Chinei, Xinhua, a publicat un articol în care numea jocurile online drept „opiu spiritual”, nociv pentru tineretul chinez. „Tinerii sunt viitorul patriei”, proclama un comunicat explicativ al guvernului cu privire la reguli.
China acuză că jocurile online provoacă la tineri miopie și dependență. Fără îndoială, există în multe țări părinți care poate tânjesc ocazional după un pic de sprijin pentru a-și convinge copiii să citească o carte sau să iasă din casă la joacă.
Dar în cele din urmă nu mulți dintre ei ar fi dispuși să-și cedeze dreptul parental de decizie către un partid-stat autoritar.
Cei doi predecesori ai dlui Xi i-au permis populației chineze mai multe libertăți personale și i-au asigurat un nivel de trai tot mai ridicat în schimbul loialității față de partid.
Ștampila ideologică în societate, mai pregnantă
Aceste ultime inițiative sugerează că dl Xi a început să răstoarne acea tendință, intervenind mai abitir cu ștampila ideologică în societate – într-un ritm stabilit de Partidul Comunist Chinez -, dar și că va interfera mult mai mult cu viața privată în cursul acestui proces, scrie sursa citată.
Un program școlar care include și filozofia politică emfatică a dlui Xi îi este acum impus unei audiențe neobișnuit de tinere, începând încă de la clasa a treia.
Separat, dl Xi a lansat și o campanie de aducere sub ascultare a antreprenorilor care denotă orice urmă de independență.
Poate că dl Xi știe mai bine – despre orice și față de oricine. Dar cu cât se concentrează mai multă putere în mâna unui singur om, cu atât mai șubred ar putea deveni sistemul.
Sursă foto: Dreamstime.