Anul trecut, achiziţiile de aur ale Rusiei au crescut semnificativ în urma reducerii deţinerilor de obligaţiuni americane, după ce Washingtonul a impus noi sancţiuni împotriva entităţilor ruseşti, în aprilie, potrivit Agerpres.
Banca Centrală a Rusiei a anunţat vineri că a cumpărat anul trecut 8,8 milioane de uncii de aur, depăşind recordul de 7,2 milioane de uncii de metal preţios din 2017.
La 1 ianuarie 2019, Banca Centrală a Rusiei deţinea 67,9 milioane de uncii de aur, în creştere de la 59,1 milioane la începutul lui 2018. Astfel, Rusia urcă pe locul cinci în lume după rezervele de aur, fiind depăşită doar de SUA, Germania, Franţa şi Italia.
China a căzut pe locul şase, cu 59,6 milioane de uncii de aur în decembrie 2018, de la 59,2 milioane în octombrie 2016.
„Cumpărarea de aur vine în scopul diversificării activelor deţinute, în urma reducerii achiziţiilor de obligaţiuni americane”, a declarat, pentru Reuters, un oficial de la un producător rus de aur, referindu-se la deţinerile de aur masive ale Băncii Rusiei.
Rusia, al treilea producător global de aur, şi-a majorat producţia în 2017 cu 6%, iar pentru 2018 este estimat un avans de 3%. Conform celor mai recente date de la Ministerul de Finanţe de la Moscova, în perioada ianuarie – octombrie 2018, Rusia a produs 8,5 milioane de uncii de aur (265 de tone).
În ultimii ani, Rusia, Turcia și Kazakhstan au fost statele care au făcut cele mai mari achiziții de aur. Și în prezent cumpără cantități mari de aur, însă și țări precum India, Polonia și Ungaria au început să facă achiziții agresive de aur în ultimele luni.
Cu toate că în ultima perioadă Ungaria, a făcut însemnate de aur, ţara vecină este un deţinător relativ mic de aur, nereușind să se situeze printre primele 50 de state din lume potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului.
De exemplu, SUA, care au cea mai mare rezervă mondială, deţin aproximativ 8.133 de tone de aur, iar România are o rezervă de aur de aproximativ 104 tone.