Aşa numita ”lege Florange”, adoptată în luna martie 2014, prevede atribuirea în mod automat a unor drepturi duble de vot pentru acţionarii prezenţi timp de doi ani în companii franceze. Companiile pot anunţa că nu optează pentru aşa-numita lege Florange, dar demersul trebuie sprijinit de două treimi din acţionari.
Ministerele Economiei şi Finanţelor din Franţa au informat vineri că statul francez, care deţine deja 15,88% din acţiunile Air France-KLM, va cheltui între 33,15 şi 45,9 milioane de euro pentru a achiziţiona un pachet suplimentar de 5,1 milioane de acţiuni, adică 1,7% din capitalul companiei aeriene Air France-KLM.
În contextul în care o rezoluţie va fi supusă votului acţionarilor Air France-KLM la următoarea Adunare Generală anuală, prevăzută a avea loc în data de 21 mai, staul a dorit să obţină mijloacele prin care să susţină adoptarea unor drepturi duble de vot la Air France-KLM, se arată într-un comunicat semnat de ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, şi de cel al Economiei, Emmanuel Macron.
Statul francez a utilizat aceiaşi strategie pentru a-şi asigura drepturi duble de vot la Renault. În cursul lunii aprilie şi-a majorat, temporar, participaţia la Renault de la 15 la 19,74%, astfel că la Adunarea Generală Anuală din 30 aprilie, 60,5% din acţionarii Renault cu drept de vot s-au opus dublării drepturilor de vot ale statului. Totuşi, nu s-a îndeplinit cerinţa privind majoritatea de două treimi (66%) cerută pentru a opri Guvernul să beneficieze de noua legislaţie ce prevede drepturi duble de vot pentru acţionarii prezenţi timp de doi ani în companii franceze. (Sursa: Agerpres)