Începând cu 2 august, statul va garanta creditele acordate de bănci celor care vor să-şi reabiliteze termic locuinţele.

Guvernul pune la dispoziţie 50 milioane euro, în anul 2010, pentru garantarea creditelor luate de proprietari sau asociaţii de proprietari pentru reabilitarea termică a locuinţelor.

 

În acest sens, Executivul a adoptat normele metodologice pentru acordarea de garanţii guvernamentale pentru cetăţenii care îşi reabilitează termic locuinţele. Potrivit premierului, cetăţenii români vor putea să ia de la bănci credite cu dobândă subvenţionată în totalitate de stat pentru reabilitarea termică.

 

„Guvernul va oferi garanţii pentru creditele luate de asociaţiile de proprietari sau de proprietarii care doresc să-şi reabiliteze locuinţele. Statul garantează creditul pe termen de cinci ani. Apoi, statul va suporta dobând la credit, iar asociaţia de proprietari îşi va alege singură antrprenorul care să execute lucrarea”, a spus Boc.

 

El a precizat că programul va fi aplicabil de la 2 august, până când Fondul de Garantare va semna convenţii cu băncile care vor să intre în program.

„După 2 august, la băncile care vor semna cu Fondul cei interesaţi pot apela pentru a obţine credite garantate de stat”, a spus Boc. El a arătat că pentru 2010 suma garantată de stat este de 50 milioane euro „care va fi suplimentată dacă va fi nevoie”.