Problemele continuă pentru Klaus Iohannis! Statul îi ia președintelui României casa pe care o deține în Sibiu, din care a încasat chirii în valoare de sute de mii de euro. Iată ce pași trebuie să urmeze ANAF, după hotărârea venită în urmă cu șase săptămâni.
Statul îi ia casa din Sibiu președintelui Klaus Iohannis
În urmă cu aproximativ șase săptămâni, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a pronunțat o decizie definitivă într-un litigiu referitor la una dintre celebrele case din Sibiu aparținând familiei președintelui Klaus Iohannis, proces aflat pe rolul instanțelor timp de aproape opt ani. Prin această hotărâre, statul român este mai aproape de a înregistra proprietatea pe numele său și de a recupera veniturile obținute din chirii de către cuplul prezidențial.
La solicitarea publicației Gândul, oficialii Agenției Naționale de Administrare Fiscală au oferit detalii despre pașii întreprinși după obținerea acestei hotărâri favorabile.
Instituțiile abilitate prin lege să intabuleze dreptul de proprietate al statului și să recupereze datoriile au început deja demersurile procedurale, în urma deciziei recente a judecătorilor supremi privind o proprietate din Sibiu pierdută de familia Iohannis în instanță.
Ce pași trebuie să urmeze ANAF
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, care coordonează Agenția Județeană a Finanțelor Publice Sibiu, a transmis oficial, la solicitarea publicației Gândul, măsurile întreprinse după decizia definitivă a ICCJ din 24 septembrie.
Întrebat despre demersurile întreprinse de Administrația Finanțelor Publice Sibiu pentru intabularea dreptului de proprietate al statului și pentru recuperarea sau executarea sumelor obținute din cedarea folosinței bunurilor, ca urmare a soluționării definitive a Dosarului nr. 939/85/2016 de către Tribunalul Hunedoara, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție din 24 septembrie 2024, Mihai-Adrian Hârlab, directorul general al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Brașov, a detaliat statutul celor două imobile vizate, situate pe strada Gheorghe Magheru nr. 35 și strada Nicolae Bălcescu nr. 29 din Sibiu.
„Asupra imobilului situat administrativ în Sibiu, str. General Gheorghe Magheru nr. 35, județul Sibiu, Statul Român a devenit proprietar în temeiul unui certificat de moștenitor, urmat de intabularea dreptului de proprietate al Statului Român în cartea funciară”, a afirmat acesta.
Acest imobil a fost subiectul dosarului soluționat definitiv la Înalta Curte, iar decizia respectivă deschide calea pentru intabularea celuilalt imobil care a aparținut familiei președintelui Klaus Iohannis, din care au obținut venituri substanțiale, conform informațiilor oficiale.
„Referitor la imobilul situat administrativ în Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 29, jud. Sibiu, precizăm că, în urma pronunțării de către Înalta Curte de Casație și Justiție a deciziei nr. 1943/24.09.2024 în Dosarul cu nr. 939/85/2016, prin care s-a dispus respingerea recursului declarat de reclamanta Baștea Rodica, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu a solicitat instanței supreme comunicarea hotărârii judecătorești în urma motivării hotărârii”, a mai precizat Mihai-Adrian Hârlab.
Șeful Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Brașov a subliniat că, după obținerea hotărârii judecătorești menționate, AJFP Sibiu va continua demersurile legale pentru intabularea dreptului de proprietate al Statului Român pentru imobilul situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 29, în județul Sibiu.