După ce România a avut probleme în Sistemul Național de Transport Gaze, în iarna ce tocmai a trecut, statul, prin ANRE, decide majorarea stocurilor minime obligatorii ale operatorilor
Stocurile minime de gaze pe care operatorii din piață trebuie să le asigure pentru iarna următoare cresc cu 12% față de precedentul sezon rece, potrivit unei informări făcute de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie. Astfel, minimul de 1,8 miliarde de metri, cantitate obligatorie în depozite, la 31 octombrie 2017, trebuie să urce la 2,02 miliarde de metri cubi, la 31 octombrie 2018. 26% din această cantitate, respectiv 500 de milioane de metri cubi, reprezintă rezerve strict pentru casnici. 27% este stocul pentru termocentralele care produc energie termică pentru populație iar 12,4% reprezintă partea rezervată clienților non-casnici. Restul, până la 100%, poate fi vândut de către operatori pe piața liberă.
Cele mai mari cantități, dintre toți operatorii, trebuie să fie făcute de ENGIE, companie care are arondați și cei mai mulți consumatori casnici, din aproape toată jumătatea de sud a țării – 1,7 milioane. Aceasta trebuie să își constituie stocuri de 604 milioane de metri cubi. Urmează E.ON, cu aproape 500 de milioane de metri cubi, Romgaz, cu 400 de milioane de metri cubi, Petrom, cu 300 de milioane, plus alți 80 de operatori mai mici.
Anul trecut, în ciuda faptului că erau obligatorii doar 1,8 miliarde de metri cubi în depozite, s-au stocat 2,2 miliarde. Romgaz, spre exemplu,a depozitat o cantitate dublă față de cerințe. Este singura companie care a anunțat public stocurile. Ceilalți operatori au precizat doar că și-au îndeplinit obligațiile legale.
În noiembrie, directorul Trangaz, Ion Sterian, spunea că stocurile obligatorii sunt cele mai mici din ultimii ani, România urmând a fi nevoită să facă importuri masive din Rusia pentru a face față consumului. :” La ora actuala, stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, în conditiile în care consumul de gaze din Romania a crescut cu 7-8% în ultimul an. Astfel că la iarnă va fi necesar să importăm o cantitate de gaze mai mare decât anul trecut”, arăta oficialul Transgaz. Într-adevăr, în timpul celor două valuri de frig care s-au abătut peste România în februarie și martie, consumul a crescut foarte mult, inducând o presiune scăzută în Sistemul Național de Transport. Rușii nu au contribuit cu mai mult de 25% la consumul total, pentru că au preferat să-și vândă gazele mai scump în Vest, unde de asemenea a fost foarte frig, astfel că SNT a fost la un pas de criză. Aceasta și pentru că, în condiții de ger, producția in perimetrele gazeifere este limitată, ca și extracția din depozite. Oricum, extragerea gazelor din depozite a mers la valori maximale o bună perioadă de timp, dovadă că, acum, la sfârșitul ciclului de extracție, depozitele sunt golite până la limita lor de extracție. Potrivit datelor de la Ministerul Energiei, mai sunt 400 de milioane de metri cubi în stocuri(anul trecut mai rămăseseră 550 de milioane de metri cubi, deși a fost mult mai frig – n.r.), 340 de milioane în cele șase unități ale Romgaz, 60 de milioane la Depomureș(ENGIE), din cele 2,2 miliarde aflate la sfârșitul lunii octombrie. În multe dintre aceste depozite, s-a extras chiar tot, cum ar fi cel de la Urziceni, al Romgaz, ceea ce este neobișnuit. “Depozitele au înmagazinate o cantitate tampon – o pernă de gaze care nu se extrage și ajută la performanțele depozitului”, spune Corin Cindrea, director Romgaz. Așadar, nu se extrage tot, ca să nu “strici” depozitul, spune o altă sursă din domeniul gazelor. Totuși precizează aceeași sursă, în condiții deosebite, poți extrage tot, cu toate riscurile implicate. Adică ce s-a întâmplat la depozitul Urziceni, care este acum gol, dovadă a problemelor cu care s-a confruntat SNT în această iarnă.
Investiții în noi depozite
La nivelul țării, există șapte depozite de gaze, șase operate de Romgaz(Bilciurești, Urziceni, Bălăceanca, Sărmășel, Cetatea de Baltă, Ghercești) și unul de distribuitorul ENGIE(Depomureș). Capacitatea totală este de 3,1 miliarde de metri cubi.
Începând cu 1 aprilie 2018, Romgaz mută activitatea de înmagazinare a gazelor naturale la Depogaz Ploiești, o nouă filială a companiei Romgaz, înființată în acest sens. Noua filială va prelua operarea depozitelor de înmagazinare aflate în concesiunea companiei, va opera activele care contribuie la desfăşurarea activităţii aflate în proprietatea SNGN Romgaz SA şi va prelua, în totalitate, personalul care desfăşoară activitatea de înmagazinare din cadrul societăţii, beneficiind de toate prevederile Contractului Colectiv de Muncă în vigoare la nivelul companiei, a anunțat Liviu Nistoran, președintele Consiliul de Administrație al Romgaz, într-un interviu acordat Capital. Motivul investițiilor masive în extindere de capacitate este ca România să nu mai depindă, în anii următori, deloc de importurile din Rusia.
“Noi suntem cel mai mare furnizor de servicii de înmagazinare şi prin filialala pe care tocmai am înfiinţat-o vom extinde semnificativ capacităţile de înmagazinare în următorii patru ani. Vom apela si la fonduri europene pentru acest proiect. Avem în vedere extinderea capacităţii de înmagazinare la Bilciureşti, la Sărmăşel şi analizăm construcţia unor depozite mai mici”, a declarat Liviu Nistoran. Potrivit acestuia, Romgaz va realiza pentru prima data export de gaze, în cantităţi minore, pregătind “terenul“ pentru perioada următoare atunci când Transgaz va realiza conexiunile cu vecinii.